Slučka sa sťahuje. Venezuelský parlament začína konať proti prezidentovi krajiny

    0
    Venezuelský prezident Nicolas Maduro (Autor: SITA)

    Líder vládnucich socialistov má na základe tohto rozhodnutia už na budúci týždeň odpovedať na otázky Národného zhromaždenia, v ktorom má prevahu opozícia, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa vyhlásenie, zverejnené po utorňajšej mimoriadnej schôdzi tejto komory.

    Venezuelský najvyšší súd však ešte v januári označil všetky rozhodnutia Národného zhromaždenia za neplatné, kým nebudú z jeho radov vylúčení traja politici obvinení z volebného podvodu.

    Samotný Maduro výsledok utorňajšej schôdze parlamentu odsúdil s tým, že “nedovolí parlamentný puč a pravicoví politici všade by to mali chápať”.

    Venezuela zápasí s nedostatkom potravín a vysokou infláciou, ako aj s politickou krízou, ktorá pretrváva odvtedy, ako opozícia koncom vlaňajška zvíťazila v parlamentných voľbách – vláda si však ponechala kontrolu nad armádou či najvyšším súdom. Obe strany si navzájom pripisujú zodpovednosť za chaos.

    Najvyšší volebný orgán minulý týždeň pozastavil proces, ktorý má viesť k vypísaniu referenda o odvolaní Madura. Vláda a opozícia sa medzitým dohodli na vzájomných rokovaniach, ktoré sa majú začať v nedeľu na venezuelskom ostrove Margarita.

    Prívrženci opozície plánujú na dnes ďalšie masové demonštrácie proti Madurovi.

    - Reklama -