Protischránkový zákon zvozil pod čiernu zem. Toto mu vyčíta

    0
    Ilustračné foto: Váhostav (Autor: SITA)

    Daniš v úvode vysvetľuje, ako by mal zákon fungovať. Prikazuje firmám, ktoré obchodujú so štátom, aby sa registrovali a aby priznali svojho konečného vlastníka. „Vyzerá to pekne. A teraz si názorne ukážeme, ako to bude fungovať. Vlastne ako to nebude fungovať,“ konštatuje komentátor a funkčnosť zákona v praxi podkopáva na základe príkladu s podnikateľom Jurajom Širokým. Daniš upozorňuje na podnikateľa, ktorý má údajne stáť za stranou Smer a ťahať za neviditeľné lanká. Podčiarkuje, že podnikateľ cez firmu Váhostav mal dostávať stovky miliónov eur na diaľničné projekty. O všetkom malo dokonca vedieť vedenie Smeru a pretlačiť tak Váhostav dopredu napriek horšej ponuke v súťaži.

    „Vedeli sme aj to, že akcionárom Váhostavu je firma, ktorá má ďalšieho akcionára, ten ďalšieho – a ten bol prepojený s firmami z daňových rajov. Jednak preto, aby sa tým zakryl skutočný vlastník. A potom preto, aby tento utajený skutočný vlastník nemusel zdaňovať zisky doma, na Slovensku. Peniaze sa ukladali v Karibiku,“ opisuje Daniš. V roku 2015 došlo k tzv. reštrukturalizácii a Váhostav oznámil, že dlhy voči dodávateľom nezaplatí. Následne došlo k policajnej razii vo Váhostave a na svetlo sveta sa dostala zaujímavá predvolebná kauza. „No… A po voľbách 2016 sa stala vtipná vec,“ píše komentátor. Široký v jednom zo súdnych sporov, ktoré sa udiali po voľbách, upozornil, že jemu vo Váhostave nepatria a nepatrili žiadne podiely.

    „Široký sa rozhodol zatĺkať, že mu patrí Váhostav. A formálne má možno aj pravdu. Váhostav vlastní firma Finasist. Firmu Finasist vlastnila Druhá strategická. Firmu Druhá strategická vlastnila Prvá strategická. A tá bola prepojená s firmami z daňových rajov. Že v predstavenstve sedí Širokého syn a v dozornej rade Široký? Veď len pomáhajú,“ píše Daniš.

    Ten sa zároveň pýta, čo urobí Váhostav, keď im na stole pristane registračný formulár slúžiaci na vystopovanie vlastníkov. „Pekne ho vyplnia. Samozrejme, bez pointy,“ dopĺňa. „Riešenie je inde. Konkrétne vo výkone. V spravodajských službách, ktoré vyplnia formulár naozaj reálne. Vo vláde, ktorá s takýmito firmami odmietne obchodovať. V polícii a prokuratúre, ktorá dotiahne kauzy pred súd. Vo finančnej správe, ktorá zakročí proti daňovým rajom. Aby chránila štátne peniaze,“ dodáva komentátor.

    - Reklama -