Ak chceli prežiť, museli jesť potkany. Ázijskí námorníci opísali hrôzu, ktorú prežívali takmer 5 rokov

    0
    Prepustení námorníci, ktorých zajali ako rukojemníkov pred viac ako štyrmi rokmi (Autor: TASR)

    Filipínec Balbero opísal svoj príbeh pre BBC. Povedal, že ak chceli prežiť, museli zjesť čokoľvek, čo im prišlo pod ruku. „Jedli sme aj potkany, uvarili ich a zjedli.“ O životnom utrpení rukojemníkov informuje aj Independent.co.uk.

    Správanie pirátov bolo strašné. Barbero prízvukoval, že s väzňami zachádzali ako so zvieratami a dávali im minimálne množstvo vody. Po štyriapolročnom väznení nadobudli všetci rukojemníci pocit, že sú chodiace mŕtvoly. Posádku lode FV Nathan 3 prepadli piráti v marci 2012 južne od ostrova Seychely.

    Balbero hovorí, že má veľký problém zaradiť sa späť do normálneho života. „Boli sme preč veľmi dlho, ja už neviem, čo je to byť vonku… bude veľmi ťažké začať znovu.“ Väznený bol 1 672 dní. Z pôvodných 29 členov posádky zostalo 26 ľudí. Jeden zomrel pri prepadnutí lode a dvaja na choroby.

    Zatiaľ sa nepotvrdili podmienky, za ktorých únoscovia prepustili svojich väzňov. Tvrdia, že dostali 1,5 milióna dolárov ako kauciu za prepustenie. Mimovládna organizácia HSP, ktorá vybavila prepustenie, uviedla, že muži sú v stave, ktorý zodpovedá tomu, čo prežili. „Máme správy, že sú v prijateľnom stave – so zreteľom na utrpenie, ktoré prežili. Strávili štyri a pol roka v žalostných podmienkach a bez rodín,“ pripomenul zástupca organizácie John Steed.

    Autor: mor

    - Reklama -