Dve podpálené azylové centrá za jediný týždeň. A ďalšie zverstvá odporcov migrantov vo Švédsku

    0
    Nepokoje vo Švédsku (Autor: Facebook, World Riots)

    Oheň vypukol krátko pred druhou hodinou ráno a rýchlo sa rozšíril po celej budove, ktorú sa nepodarilo zachrániť ani dvadsiatim privolaným hasičom. V oboch prípadoch našťastie nedošlo k stratám na životoch a nie sú hlásené ani žiadne zranenia. Pri piatkovom incidente hasiči včas evakuovali deväť žiadateľov o azyl a dvoch zamestnancov. Pri predošlom incidente v robotníckej štvrti Fagersjö museli evakuovať štyridsať ľudí.

    Polícia zatiaľ nezatkla žiadnych podozrivých, ale prípad vyšetruje ako podpaľačský útok. Podobné incidenty bohužiaľ nie sú ničím výnimočným ani v takej tolerantnej krajine, akou Švédsko nepochybne je. Ľudskoprávne organizácie z celého sveta síce považujú krajinu v oblasti prisťahovaleckej politiky za vzor, ale mnohí Švédi nie sú nadšení z vítania utečencov. Dôkazom toho je aj séria asi dvadsiatich podpaľačských útokov vlani v lete.

    Švédsko prijalo minulý rok vyše 160 000 žiadostí o azyl, čo bolo vzhľadom na počet jeho obyvateľov najviac z celej Európy. Vlani v novembri však bola vládna koalícia zložená zo socialistov a zelených nútená oznámiť, že viac utečencov už krajina s ohľadom na obmedzené kapacity prijať nemôže. Začiatkom tohto roku potom švédske úrady prikročili v snahe obmedziť ďalší príliv utečencov k prísnejším kontrolám na svojich hraniciach.

    Aktuálne údaje nasvedčujú tomu, že prijaté opatrenia prinášajú svoje ovocie. V porovnaní s obdobím medzi januárom a septembrom v roku 2015 poklesol tento rok počet žiadostí o 76 %. Zatiaľ čo minulý rok požiadalo v tomto období o azyl viac ako sedemdesiattisíc ľudí z krajín Blízkeho východu a Afriky, tento rok to bolo len niečo okolo dvadsaťdvatisíc. Švédskym úradom sa súčasne darí neúspešných žiadateľov pomerne dobre deportovať. Tento rok to bolo už 15 500 deportácií, čo predstavuje nárast o 66 %.

    Aj napriek tomu však predstavuje súčasný počet žiadateľov o azyl pre Švédsko značnú finančnú záťaž. A bohužiaľ nie vždy sa finančné prostriedky v tejto oblasti využijú skutočne efektívne. Na začiatku tohto mesiaca napríklad švédsky denník Dagens Nyheter informoval v prepočte o 23 miliónoch dolárov, ktoré švédsky migračný úrad investoval do ubytovacích priestorov, ktoré teraz zívajú prázdnotou. Podľa správy úradu urobili chybu predstavitelia miestnych samospráv, keď podpísali zmluvy so súkromnými prevádzkovateľmi ubytovacích zariadení na veľmi dlhú dobu.

    - Reklama -