Mečiar prehovoril: Za mojej vlády sme mali republiku v najlepšom stave

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: SITA)

    Rozhovoril sa na mnohé témy. Kedysi najmocnejší politik pod Tatrami Vladimír Mečiar poskytuje rozhovory médiám vskutku výnimočne. Nielen preto je o jeho názory medzi novinárskou obcou, ako aj širokou verejnosťou záujem.

    Kontroverzný politik ponúkol pred pár dňami rozhovor českému denníku Mladá fronta DNES. V článku Mečiar spomína nielen rozdelenie spoločného štátu, ale opisuje aj svoj súčasný civilný život, respektíve aktuálne politické dianie u našich západných susedov i vo svete celkovo.

    Hrdina Slovákov?

    Asi najviac však zaujme Mečiarov jednoznačný názor na to, ako by zhodnotil svoje politické účinkovanie.

    „Pozrite sa, som Slovák, ktorý toho od 4. storočia urobil pre Slovensko najviac. A jediný, ktorý za ten čas dokázal vytvoriť samostatný štát. Uznanie ma však nezaujíma,“ povedal spomenutému českému denníku.

    Ak nie uznanie, tak čo teda dnes už 74-ročného expolitika zaujíma?

    „Je dôležité, aby si vnúčatá vážili svojich starých otcov,“ začal Mečiar trošku sentimentálne.

    Aby však následne sebavedomo dodal: „Jedno sa nezmení. Za Mečiara sme išli najrýchlejším tempom a republiku sme mali v najlepšom stave zo všetkých stredoeurópskych štátov.“

    Česi a Slováci ako pozitívny príklad

    Pri otázkach týkajúcich sa rozdelenia federácie priznal, že rokovania boli náročné a zdĺhavé, pričom jeho český náprotivok Václav Klaus tvoril údajne 80 % českej delegácie, on sám dokonca 90 % slovenskej delegácie.

    „Dnes sú vzťahy oboch krajín veľmi popredu. Môžeme byť vzorom pre EÚ,“ teší dlhoročného lídra HZDS.  

    Východná cesta

    Samozrejme, k Českej republike, respektíve tamojšej politickej scéne, bude mať Mečiar po Slovensku vždy najbližšie. Ako teda vníma súčasné dianie za riekou Moravou?

    „Teraz sa kryštalizujú vzťahy Česka k EÚ. Sledujem, ako prezident Zeman otvára trhy, ktoré zatvoril Havel. Teda Rusko a Čínu. Na východe sú peniaze aj odbyty, obrie investície aj záujem o Európu. Nemôžete ich ignorovať a byť tak možno servilní k USA. Veď aj Američania tam obchodujú,“ uzavrel trojnásobný expremiér.

    - Reklama -