Mečiarove amnestie? Morálny suterén, myslí si Fico a toto s nimi plánuje

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    “Na túto tému nebudem meniť svoje postoje, nerobím politicky smrteľné saltá,” povedal Fico. Stále trvá na tom, že Mečiarove amnestie sú morálnym suterénom, no sú právne nezrušiteľné. V tejto veci by podľa neho mohlo dôjsť k ešte jednej situácii. “Možno si do budúcnosti povieme, že zmeňme ústavu tak, aby prezident nemohol udeliť amnestiu,” vysvetlil. Individuálne rozhodnutie o milosti by mu však podľa Fica mohlo ostať.

    Amnestie udelené v roku 1998 sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša, ktorá sa stala pred 15 rokmi. 

    Fico povedal, že s bývalým prezidentom Michalom Kováčom mal dobré osobné vzťahy. Mali si podľa neho čo povedať aj v období, keď bol Kováč na politickom dôchodku. “Je mi ľúto, že nás opustil, dovolím si však povedať, že vláda sa veľmi pričinila o to, aby sa s ním verejnosť rozlúčila dôstojne,” dodal premiér. 

    - Reklama -