Slovensko môže byť ešte chudobnejšie, zdvihol varovný prst komentátor

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    „O Slovensku sa často píše, aké je ekonomicky úspešné a ako sa zaraďuje medzi vyspelé krajiny. Slováci sú však často frustrovaní zo svojej chudoby,“ konštatuje komentátor v texte pre Aktuality.sk. Zároveň slovenské platy porovnáva s podstatne vyššími rakúskymi výplatami.

    Ižip hovorí, že práca je pre Slovákov to jediné, čo vytvára hodnotu. „A to je chyba. Nepresvedčili ich ani dekády socializmu – systému, ktorý živoril dovtedy, kým mal čo míňať. Keď sa ušetrený kapitál minul, socializmus sa ocitol v slepej uličke,“ podčiarkuje.

    Podľa Ižipa je zásadný rozdiel medzi Rakúskom a Slovenskom práve v kapitáli. „Slováci hromžia na kapitalistov, no chcú žiť západný spôsob života. A skutočne, keby kapitál mali, aj by ho žili,“ upozorňuje. Ďalej tvrdí, že Slovensko je mzdovo chudobné najmä preto, že je chudobné aj kapitálovo. Podľa komentátora treba začať s tvorbou domáceho kapitálu, no na to treba ešte veľa krokov. „…od podpory domáceho podnikania až po vytvorenie funkčného kapitálového trhu, kde ľudia budú môcť investovať priamo do slovenských firiem miesto toho, aby držali peniaze v (zahraničných) bankách za nulový úrok,“ vymenúva Ižip.

    Komentátor sa tiež dotkol témy zvyšovania zamestnanosti. „V konečnom dôsledku iba poskytuje (vláda – pozn. redakcie) stimuly zahraničnému kapitálu, ktorý vytláča ten slovenský. A o 20 rokov polovica ľudí, ktorým vláda „dala prácu“, o ňu aj tak príde,“ vysvetľuje Ižip.

    „Zahraničný kapitál zrejme odíde a Slovensko môže byť ešte chudobnejšie, ako je teraz. Ako keby nebolo ekonomicky preukázané, že gro práce tvoria živnostníci a malé podniky. Oni sú kostrou ekonomiky, nie nadnárodné korporácie, ktoré odídu tak rýchlo, ako prišli. A my im len platíme, aby tu chvíľu ostali,“ dodáva na záver publicista.

    - Reklama -