Norbert Hofer sa stretol s ľavičiarom Barrosom a pokrokovými študentmi. Bolo to naozaj ostré, kričalo sa o nacizme a koncentrákoch

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Do ostrej výmeny názorov sa Barroso a Hofer dostali v rámci včerajšej panelovej diskusie na ženevskej Universität für Internationale Studien (IHEID). Hlavným dôvodom názorového nesúladu bol ich odlišný postoj k utečencom. Potenciálny budúci prezident Rakúska dlhodobo presadzuje zriadenie utečeneckých táborov v Afrike, čo by podľa Hofera malo zabrániť ďalšiemu masívnemu prílevu utečencov na európsky kontinent.

    Jeho názor nie je na medzinárodnej politickej scéne ojedinelý a po deportáciách ilegálnych utečencov do Afriky volá okrem iných aj maďarský premiér Viktor Orbán alebo šéf holandskej Strany pre Slobodu Geert Wilders. Medzi českými politikmi túto možnosť podporuje napríklad šéf hnutia ANO Andrej Babiš či prezident Zeman, ktorý vo svojom nedávnom rozhovore pre britský denník Financial Times navrhoval deportáciu Ilegál “do prázdnych miest Afriky”.

    Pre niekdajšieho maoistu Barrosa je však takýto návrh neprípustný a Hoferovi to riadne vytkol, keď povedal, že zriadenie takýchto táborov mu “pripomína zriaďovanie koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny”. “Mám rád Rakúsko, ale nepáčia sa mi názory niektorých Rakúšanov. Krajiny EÚ by sa mohli ľahko postarať o štyri až päť miliónov utečencov, ak by preukázali dostatočnú solidaritu. Návrh Hofera na zriadenie novodobých koncentračných táborov je neprípustný.”

    Hofer je však na podobné útoky zvyknutý, takže sa nenechal zahnať do defenzívy a prešiel naopak do útoku. “Je to stále dookola. Čo je to s vami? Vy ste bohatý človek, takže ubytujete niektorých utečencov priamo u seba doma?” pýtal sa vedľa seba sediaceho Barrosa Hofer s ironickým úsmevom. “Hlavne sa upokojte. Chápem ale, že ste nervózny, lebo máte vojnu v Iraku, ktorú ste počas svojho pôsobenia v Európskej komisii podporovali,” usadil ďalej Hofer rozčúleného Barrosa.

    Počas panelovej diskusie došlo tiež na klasické protesty neomarxistického študenstva, ktoré v Nemecku aj Rakúsku pravidelne narušuje akcie, ktorých sa zúčastňujú či priamo organizujú predstavitelia Alternative für Deutschland alebo práve rakúskych Slobodných. Študenti volali po otvorených hraniciach a obviňovali Hofera z rasizmu, islamofóbie, homofóbie či sexizmu. Viditeľne nervóznejší však bol napriek tomu “exmaoista” Barroso, ktorý je zo všetkých strán obviňovaný zo svojho angažmán vo finančnej skupine Goldman Sachs.


     

    - Reklama -