Pred rakúskym súdom vyšlo najavo, ako sa dostávajú džihádisti do Európy

    0
    Džihádisti zostávajú pre západnú civilizáciu naďalej veľkou hrozbou (Autor: TASR)

    Ako uvádza internetový server The Local, začiatkom tohto týždňa prebehol v Salzburgu súd so sýrskym utečencom, ktorý mal podľa obžaloby bojovať pod vlajkou Islamského štátu. Dvadsaťdvaročný muž sýrskeho pôvodu v uplynulých mesiacoch požiadal v Rakúsku o azyl. Až do januára minulého roka však údajne pôsobil v radoch džihádistov Islamského štátu a zúčastnil sa v bojoch hneď na niekoľkých miestach v Sýrii.

    Po odchode zo Sýrie sa cez Turecko a Stredozemné more dostal do Grécka, odkiaľ sa po balkánskej trase vydal do Rakúska, kde priamo v Salzburgu požiadal o azyl. Obvinený však pred súdom akékoľvek angažmán v drese ISIS poprel a tvrdil, že v tom čase pracoval v jednej tureckej reštaurácii a predtým bojoval proti jednotkám prezidenta Asada. Štátny zástupca mal však dôkazy o tom, že sa dvadsaťdvaročný Sýrčan v azylovom centre v Salzburgu chválil svojou minulosťou v ISIS.

    Okrem iného ho z klamstva usvedčili fotografie a videá z jeho mobilného telefónu, ktoré boli zverejnené aj na internete. Ak súd uzná muža za vinného v zmysle obžaloby, hrozí mu podľa rakúskych zákonov až desať rokov vo väzení. Súdne pojednávanie teraz čaká aj o štyri roky staršieho žiadateľa o azyl z Maroka, ktorý mal podľa vyšetrovateľov plánovať teroristické útoky v Európe a pravdepodobne bol v kontakte s džihádistami, ktorí mali na svedomí teroristické útoky v Paríži.

    Tento prípad však nie je v Rakúsku ojedinelý a z krajiny už odišlo do Islamského štátu v predchádzajúcich piatich rokoch hneď niekoľko stoviek dobrovoľníkov. Niektorí z nich sa už medzitým vrátili späť a čelia trestnému stíhaniu. Iní naopak odísť len plánovali, ale rakúske úrady im v tom zabránili. To je tiež prípad piatich mladých radikálnych islamistov, ktorí stáli pred súdom vo Viedni minulý týždeň. Podľa neprávoplatného rozsudku pôjdu štyria z nich do väzenia na 18 až 30 mesiacov.

    - Reklama -