Z Džungle rovno na univerzitu. Desiatky migrantov poslali z ilegálneho tábora na štúdiá

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Francúzske úrady robia všetko preto, aby dostali migrantov z ilegálneho utečeneckého tábora pri Calais, prezývaného Džungľa. V Džungli pri Calais vyrástol od minulého roka tábor, ktorý momentálne obývajú tisícky migrantov. Nedarí sa ho rozpustiť napriek opakovaným policajným zásahom a snahám o evakuáciu. Prezident Francois Hollande prisľúbil, že do konca tohto roka bude Džungľa minulosťou a takmer 10 000 migrantov, ktorí v nej momentálne žijú, presťahujú do stovky utečeneckých centier po celej krajine. 
     
    Francúzske úrady teraz začali s novou taktikou, ako dostať ilegálnych migrantov z Džungle a integrovať ich do spoločnosti. Osemdesiat z nich dostalo možnosť nastúpiť na univerzitu v Lille, aby sa tam naučili po francúzsky a po absolvovaní základného kurzu si budú môcť vybrať študijný odbor, ktorý budú chcieť. 
     
    Opatrenie, o ktorom informoval minister vnútra Bernard Cazeneuve, je výsledkom spolupráce s univerzitou v Lille. Ide o program, ktorý naštartoval jeden z tamojších profesorov s pomocou mimovládnej organizácie Auberge des migrants a miestnej samosprávy. Cieľom je poskytnúť pomoc tým migrantom, ktorí skutočne utekajú pred vojnou. Väčšina migrantov, ktorí sa z Džungle pri Calais dostanú na univerzitu v Lille, pochádza z afrického Sudánu. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -