Praha sa chce vyhnúť búrke z Pekingu stoj čo stoj. Najvyšší ústavní činitelia sa dištancovali od schôdzky ministra s dalajlámom

    0
    Dalajláma (Autor: TASR)

    Prezident Miloš Zeman, predseda vlády Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček tak urobili v spoločnom vyhlásení, v ktorom označili stretnutie za osobnú Hermanovu aktivitu. Súčasne v ňom ubezpečili, že Tibet vnímajú ako súčasť Čínskej ľudovej republiky.

    Vo vyhlásení signatári uisťujú, že ČR vychádza pri naplňovaní svojej dlhodobej politiky voči Čínskej ľudovej republike z princípov strategického partnerstva medzi oboma krajinami a z rešpektu k zvrchovanosti a územnej celistvosti ČĽR, ktorej súčasťou je Tibet.

    Súčasne píšu o rozvoji dvojstranných vzťahov v ostatných rokoch, ktorý považujú za prínos pre obe strany. Osobné aktivity niektorých českých politikov nie sú výrazom zmeny oficiálnej politiky ČR a považovali by sme za nešťastné, aby boli takto kýmkoľvek vnímané, konštatuje sa vo vyhlásení.

    Informácie priniesol internetový server iDNES.cz. Šéf českého rezortu kultúry sa s dalajlámom, ktorý bol hosťom 20. ročníka medzinárodnej konferencie Fórum 2000 v českej metropole, stretol dnes ráno. Podľa jeho slov sa tak stalo, pretože do jeho rezortu patrí aj agenda cirkví, a teda i duchovných vecí, a on prijal dalajlámu ako predstaviteľa významného svetového duchovného smeru.

    Na stretnutí v priestoroch ministerstva kultúry sa zúčastnili aj podpredseda českej snemovne Jan Bartošek, podpredsedníčka českého senátu Miluše Horská, predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová, niekdajšia europoslankyňa Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar. S výnimkou Drábovej ide o členov a v prípade Horskej nominantku KDU-ČSL.

    Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček na predmetnú schôdzku reagoval na jednej zo sociálnych sietí slovami: “Minister kultúry Daniel Herman a spol. dali prednosť mediálnej sláve pred záujmami Českej republiky a jej občanov.”


     

    - Reklama -