Porošenko chce od Putina len dve veci. A Moskve sa to príliš páčiť nebude

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)

    “Na to, aby ruský prezident Vladimir Putin priniesol mier pre východ mojej krajiny, by úplne stačili dve veci: keby stiahol ruské okupačné jednotky a zbrane a odovzdal nám kontrolu (nad regiónom). To je všetko,” uviedol Porošenko počas návštevy v Nórsku.  

    Porošenko informoval, že Francúzsko, Nemecko a Ukrajina sú za potvrdenie tzv. cestovej mapy, ktorá by mala presne stanovovať následnosť krokov a záruk plnenia tzv. minských mierových protokolov. Poznamenal však, že nie je veľmi optimistický, pokiaľ ide o podpísanie takéhoto dokumentu v Berlíne. Spresnil, že tomu zrejme zabráni pozícia Ruska. Uviedol však, že by uvítal ústretový postoj Moskvy. “Ak Rusi budú pripravení podpísať (to)…, pričom nielen podpísať, ale plniť. To by bolo veľmi dobre,” vyhlásil Porošenko. 

    “Som veľký optimista, pokiaľ ide o budúcu Ukrajinu, ale nie som veľmi optimistický k zajtrajšej schôdzke. Ale budem veľmi šťastný, keď to bude inak (ako očakávam),” dodal Porošenko. 

    Porošenko podľa agentúry Ukrinform zopakoval, že v Donbase je nutná následnosť krokov v bezpečnostnej oblasti, ktoré musia byť prijaté pred začiatkom uplatňovania balíka politických opatrení. 

    Za prioritu preto Porošenko označil bezpečnosť v Donbase, zastavenie paľby a zabíjania ukrajinských vojakov a civilistov a odsun jednotiek. Zároveň zdôraznil, že kým budú na území Donbasu “okupačné jednotky”, nemôžu sa tam konať žiadne voľby. Uviedol tiež, že po tom, ako sa uskutočnia a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ich uzná za platné, dôjde aj k implementácii zákona o osobitnom administratívnom usporiadaní v jednotlivých okresoch Doneckej a Luhanskej oblasti.

    - Reklama -