Metropola kalifátu môže čoskoro padnúť. Bude to dôležitým symbolom, hodnotí analytik

0
Zničený most pred mestom Mosul v Iraku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Čo by v súčasnej situácii znamenalo dobytie Mosulu? Je už Islamský štát na konci so silami?

Mosul patrí medzi najväčšie iracké mestá a jeho dobytie by tak bolo aj akýmsi symbolickým gestom pre obyvateľov Iraku, že centrálna vláda aj v spolupráci so zahraničnými spojencami a Kurdmi dokáže poraziť Islamský štát, respektíve Daeš. Druhým dôležitým symbolom je aj význam z hľadiska stratégie boja proti Daešu, pretože je to najväčšie mesto, v ktorom momentálne džihádisti pôsobia. Je to tiež dôležité logistické miesto pre zásobovanie a aj preto má dobytie nielen historický, ale aj vojensko-strategický význam.

Podľa kurdských síl, ktoré podnikajú na nepriateľa koordinované útoky spolu s irackými silami, bude bitka o Mosul krátka. Súhlasíte s týmto názorom?

Táto ofenzíva bola už dlho pripravovaná. Samotní Kurdi veľmi intenzívne spolupracujú s centrálnou irackou vládou v Bagdade, no do Mosulu nepôjdu. Oni sa sústreďujú na okolité dediny a prístupové miesta. Jednoducho pokiaľ nebudú na to vyzvaní, dovnútra do mesta bojovať nepôjdu.

Operácia bola aj dlhšie medializovaná a príprava trvala zhruba 7 mesiacov. A pri tých prehrách, ktoré utrpel Daeš, nie sú tie stavy také veľké ako v časoch najväčšej sily Islamského štátu. Takže tiež očakávam, že ten boj nebude dlhý a bude to otázka tak 2 – 3 týždňov, možno ani to nie. Záleží na tom, do akej miery tam ponechali svoje silné pozície predstavitelia Daeša. Počet bojovníkov Islamského štátu, ktorí tam môžu byť, sa pohybuje niekde na úrovni 4- až 10-tisíc, takže je to veľmi ťažké povedať. To sa uvidí až priamo na mieste a pri tých bojoch.

V oblasti žije okolo 1,5 milióna civilistov. Hrozí v oblasti humanitárna katastrofa?

To bude v značnej miere závisieť od toho, ako dlho budú boje prebiehať. Títo civilisti v ostanom období už aj tak žili nie na hranici, ale až za hranicou biedy. A prípadné dlhotrvajúce boje vo vnútri mesta medzi znepriatelenými stranami by znamenali ďalšiu veľkú tragédiu. Hoci predpokladám, že boje nebudú dlhé a obyvatelia sa hneď po ich skončení vrátia do mesta.

Viac o prebiehajúcich bojoch TU.

V čom je boj proti džihádistom v Iraku iný ako napr. v sýrskom Aleppe?

Bojová taktika je realizovaná iným spôsobom. To, čo vidíme v Aleppe, najmä po intenzívnom zapojení ruského letectva do konfliktu, je bombardovanie celých území bez ohľadu na to, či sa tam nachádzajú a v akom počte povedzme teroristi, respektíve radikáli.

Kým v tomto prípade je snaha bojovať vyslovene proti týmto konkrétnym skupinám. Tie kobercové nálety, ktoré máme možnosť vidieť dnes v Aleppe, tak to sme v Mosule zatiaľ nevideli a ani nepredpokladám, že by sa takouto taktikou bojovalo. To je skôr taký prežitok. Aj keď z hľadiska vojenskej taktiky je možno účinný, inak je veľmi nehumánny. Ak teda v prípade vojny môžeme vôbec hovoriť o nejakej humánnosti… Ale aj tam sa dá rozlišovať medzi precízne zameriavanými cieľmi a kobercovým bombardovaním. Verím, že v prípade Mosulu k tomuto nedôjde a tí ľudia, ktorí tam už aj tak dlhodobo a veľmi trpia, budú mať aspoň možnosť utiecť a skryť sa, aby sa mohli potom vrátiť naspäť do mesta.

Aké záujmy majú v súčasnom Iraku Američania, prípadne Rusi?

V súčasnom Iraku majú svoje záujmy obe tieto krajiny, to je úplne jasné. A obe krajiny majú jednak veľké zákazky v Iraku a jednak majú aj dobré vzťahy s tamojšou vládou. Ozbrojené sily Iraku sú modernizované tak americkými, ako aj ruskými systémami. Cieľom oboch krajín je mať s Irakom priaznivé vzťahy, čo sa zatiaľ darí s menšími odchýlkami na jednej alebo druhej strane napĺňať. Záujmy sú teda strategické. Ide o krajinu, ktorá má veľké zásoby ropy a ktorá má veľmi strategickú polohu v Perzskom zálive. Takže tie záujmy tam sú. Či už geostrategické, alebo ekonomické.

V akom stave sa dnes nachádza Irak?

Irak sa nenachádza v dobrom stave. Ani po stránke bezpečnostnej, sociálnej a ani ekonomickej. Najmä na severe krajiny tá situácia nie je dobrá. Možno Bagdad sa ekonomicky vzmáha, no bezpečnostná situácia tam je tiež veľmi zlá. A netreba zabúdať ani na vzťahy vo vnútri krajiny. To, čo Irak jednoznačne potrebuje, je hlavne stabilita a bezpečnosť. Inak má ako krajina obrovské predpoklady na to, aby rástol ekonomicky aj sociálne a aby sa tam ľudia mali konečne lepšie.

- Reklama -