Mali by 16-roční tínedžeri voliť? V niektorých krajinách môžu

    0
    volička v Čičave (Autor: SITA)

    Podľa prieskumov sú tínedžeri vo Veľkej Británii nespokojní s výsledkami referenda o vystúpení z EÚ. Keby mohli hlasovať aj oni ako 16-roční, všetko sa mohlo skončiť inak. Kým v Británii alebo na Slovensku neplnoletí voliť nemôžu, v iných štátoch je to pravidlom, pripomína denník Pravda.

    Rakúsko je jednou z krajín, kde svoj názor vo voľbách môžu vyjadriť aj šestnásťroční. V decembri pritom budú prvýkrát spolurozhodovať, kto sa stane hlavou štátu. Výsledky májových prezidentských volieb boli tesné, pričom rakúsky parlament odložil termín opakovaných volieb až na posledný mesiac. Do decembra v krajine pribudne približne 45-tisíc prvovoličov.

    Vo svete pritom nie je veľa krajín, ktoré v celoštátnych parlamentných či prezidentských voľbách umožnilo voliť už tínedžerom. Rakúsko tak urobilo ako prvý štát v Európe v roku 2007. O takejto možnosti pre mladých uvažujú aj v ďalších štátoch. No išlo by len o voľby regionálneho charakteru či do miestnych samospráv. Ako informoval spomínaný portál, v Luxembursku a v Írsku boli vlani referendá o volebnom práve pre 16-ročných. V oboch prípadoch to voliči väčšinou odmietli.

    Podľa tých, ktorí volebné právo pre neplnoletých zastávajú, sa takto dokáže volebná účasť zvýšiť. Michael Bruter a Sarah Harrisonová z London School of Economics sú autormi štúdie, podľa ktorej voliči od 16 do 18 rokov chodia voliť viac, lebo ich zaujíma „aké to je“. „Tí, ktorí začnú voliť, zostanú voličmi a vytvoria si zvyk chodiť voliť,“ uviedla tiež v správe Rady Európy o 16-ročných voličoch fínska regionálna politička Liisa Ansalová.

    Podľa oponentov 16-ročné deti nemajú dostatočné skúsenosti. Tiež existuje obava, či nie je mladý volič lepšou korisťou pre manipuláciu, a to najmä politikmi extrémnej pravice. Odborníci sa preto zhodujú, že v prípade, ak sa vek pre volebné práva bude znižovať, občianska výchova na školách by mala byť o to dôkladnejšia. Na mieste je aj otázka, či prípadné znižovanie volebného práva bude súvisieť aj s právom byť volený.

    Autor: luc

    - Reklama -