Osloboditelia alebo dobyvatelia? Neziskovka bije na poplach. Naši spojenci sa vraj s obyvateľmi kalifátu vôbec nemaznajú

    0
    Na irackom fronte. (Autor: Instagram: Reprofoto/Peshmerganor)

    AI má k dispozícii výpovede, ktoré svedčia o “desivom prístupe” k civilistom, ktorí utekajú z území ovládaných IS. Na základe svojich zistení Amnesty upozorňuje na riziko masového porušovania ľudských práv v čase, keď iracká armáda podniká mohutnú ofenzívu s cieľom znovu dobyť Mósul – druhé najväčšie mesto Iraku.  Amnesty vo svojom vyhlásení uznáva, že Irak čelí veľmi reálnemu a veľkému bezpečnostnému riziku od IS, ale súčasne upozorňuje, že to nemôže ospravedlniť popravy bez súdneho rozhodnutia, miznutie ľudí, ich mučenie alebo svojvoľné väznenie.  

    Riaditeľ AI pre programy na Blízkom východe a v severnej Afrike Philip Luther vo svojom vyhlásení vyzval irackú vládu podniknúť také kroky, ktoré by zabránili zneužívaniu súčasnej situácie na nezákonné konanie. Naliehal aj na ostatné štáty, ktoré podporujú vojenskú operáciu proti IS v Iraku, aby dali jasne najavo, že nebudú “zatvárať oči” pred porušovaním zákonov a práv. 

    Vyhlásenie AI vychádza z výpovedí približne 470 bývalých väzňov, očitých svedkov, aktivistov, úradníkov a príbuzných obetí nezákonného konania. Amnesty v ňom obviňuje šiitské milície, známe ako Ľudová mobilizácia, a vládne sily zo “závažného porušovania ľudských práv, vrátane vojnových zločinov” a stoviek mimosúdnych popráv civilistov, ktorí boli na úteku z oblastí ovládaných IS.

    - Reklama -