Facka Európskej únii. Prišla z Rakúska

    0
    Zástavy Rakúska a Európskej únie (Autor: SITA)

    Sinn tvrdí, že po odchode Veľkej Británie z EÚ sa posilnia pozície ekonomicky slabších štátov z juhu Európy na úkor Nemecka či Rakúska, ktorých ekonomikám sa darí. Konkrétne sa šesťdesiatosemročný ekonóm domnieva, že postavenie štátov južnej Európy by sa mohlo utužiť aj v samotnej Rade EÚ, čo si podľa jeho slov vyžaduje prijať „radikálne kroky“. Preto navrhuje Rakúsku, aby odstúpilo od Maastrichtskej zmluvy, ktorá stála pred takmer 25 rokmi pri zrode súčasnej Európskej únie.

    Zmeny v pravidlách fungovania EÚ budú po Brexite z pohľadu Sinna nevyhnutné, pretože dôjde k narušeniu doterajšej rovnováhy medzi „bohatými“ a „chudobnejšími“ štátmi. Nemecký profesor ekonómie však nevolá priamo po tom, aby Rakúsko úplne opustilo Európsku úniu. Za postačujúce by považoval to, keby odstúpilo od spomínanej zmluvy a navrhlo zmeny, ktoré by aj po Brexite zaistili existenciu istej rovnováhy medzi jednotlivými členskými štátmi.

    Sinn tvrdí, že ak Veľká Británia skutočne opustí EÚ, mohla by byť Maastrichtská zmluva považovaná za neplatnú. „Predovšetkým preto, že Rakúskom podpísaná dohoda pri vstupe do EÚ v roku 1995 bola potvrdená aj britským podpisom,“ uviedol Sinn v rozhovore pre rakúsky denník Kronen Zeitung a v príliš pozitívnom duchu sa nevyjadril ani k euru. „Veľmi veľa krajín si požičiavalo peniaze za veľmi nízke úrokové sadzby, čo výrazne ovplyvnilo životaschopnosť meny.“

    Ani jeho ďalšie výroky na adresu Európskej únie potom nezneli optimisticky. „Žijeme v prevratnej dobe. V členských štátoch typu Grécka alebo Talianska stále vládne vysoká nezamestnanosť a ja neverím tomu, že za desať rokov bude Európska únia existovať v súčasnej ,personálnej‘ podobe,“ konštatoval Sinn vo veľmi otvorenom rozhovore, aký z úst popredných nemeckých ekonómov neslýchame príliš často. Už len preto, že v súčasnom „eurooptimistickom“ Nemecku sa o budúcnosti v podstate nepochybuje.

    Na druhej strane, výrazne euroskeptická Alternative für Deutschland (AfD) neustále upevňuje svoju pozíciu a budúci rok vo voľbách do Bundestagu môže dosiahnuť veľmi dobrý výsledok. Pritom AfD sa od začiatku svojho vzniku ostro stavia proti euru a jej návrhy v oblasti migračnej politiky s postojmi bruselských elít absolútne nekorešpondujú. Jedným z mála, kto sa stavia v Nemecku proti EÚ aj euru, je napríklad bývalý bankár, politik a autor knihy „Európa nepotrebuje euro“ Thilo Sarazzin, ktorého názory však väčšina mainstreamových médií ostrakizuje.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -