Svätú vojnu radikálnych islamistov porazí tolerancia, aspoň to tvrdí dalajláma, ktorý zavítal na Slovensko

    0
    “Všetci máme právo na to, aby sme dosiahli šťastie. V živote máme veľa problémov, ale na svete je veľa dôvodov na to, aby sme boli optimisti,” povedal tisícom ľudí v Národnom tenisovom centre v Bratislave. Osobná zodpovednosť ľudí je podľa dalajlámu, aby bolo ľudstvo šťastnejšie. “Aby tu bolo viac súcitu. Súcit by sme mali vedieť preniesť aj na našich nepriateľov. Je dôležité kultivovať v nás povedomie súdržnosti medzi ľuďmi, ako medzi bratmi a sestrami bez ohľadu na náboženstvo,” poznamenal.
     
    Dalajláma zdôraznil potrebu lásky, tolerancie, spokojnosti, radosti a sebadisciplíny. Poukázal aj na dôležitosť vytvárania náboženskej harmónie. “Napriek tomu, že vyznávame iné filozofie, náboženstvá, iný spôsob života, máme spoločný cieľ. Šírenie súcitu je cieľom nás všetkých a tiež vytvorenie náboženskej harmónie,” uviedol. Dalajláma sa tiež zastal moslimov. Veriaci moslim podľa neho nespôsobí krviprelievanie. “Kto spôsobí krviprelievanie, prestáva byť moslim,” dodal. 
     
    Dalajláma odpovedal aj na otázky ľudí. Jedného z divákov zaujímal názor na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Dalajláma sa k tomu nevyjadril, zastáva názor, že počas kampane je lepšie zachovať mlčanlivosť. Vo svojom vystúpení hovoril aj o výbere dalajlámu. Priznal obavy, že čínska vláda sa snaží do budúcna ovplyvňovať tento výber. Deklaroval zároveň svoj záväzok voči Tibetu z pohľadu životného prostredia a ochrany tibetskej kultúry.
     
    Dalajláma bude na Slovensku do 17. októbra. Návšteva je súčasťou jeho cesty po mestách Európy. Na Slovensku je tretíkrát. Z Bratislavy odcestuje do Prahy a ďalších stredoeurópskych metropol. Historicky prvá návšteva tibetského duchovného vodcu bola v októbri 2000. Potom prišiel v septembri 2009. V roku 1989 získal Nobelovu cenu za mier.
     
    - Reklama -