Vlajka Islamského štátu nie je symbol šírenia nenávisti, rozhodli úrady vo Švédsku

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)
    Dvadsaťtriročného muža, ktorého vo Švédsku zatkli, pretože prejavil sympatie k militantom z IS, nečaká súd ani väzenie. Prokuratúra totiž podľa portálu Hallandsposten uviedla, že vyvesenie vlajky Islamského štátu nie je šírením nenávisti. 
     
    Muž menom Laholm, aktuálne zbavený obvinení aj vyšetrovania, zavesil v marci tohto roka na sociálnu sieť Facebook fotografiu, na ktorej pózuje s vlajkou teroristickej organizácie Islamský štát. Prokurátorka Gisela Sjövallová rozhodla, že vlajka militantov z IS vlastne nie je symbolom nenávisti a nespadá tak do rovnakej kategórie ako napríklad nacistické symboly. 
     
    „Dá sa povedať, že obyčajné mávanie vlajkou Islamského štátu v súčasnej situácii nemôže byť považované za prejav nenávisti. Nie je to vyjadrenie nedostatku rešpektu voči špecifickým etnickým skupinám,“ odôvodnila prokurátorka Sjövallová svoje rozhodnutie. 
     
    Od vlaňajška, keď Švédsko prijalo spomedzi všetkých európskych krajín najviac migrantov v prepočte na obyvateľa, sa objavilo viacero prípadov, v ktorých úrady v záujme nešírenia nenávisti voči moslimom zmiernili svoje rozhodnutia. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -