Padla kritika opozície na úrodnú pôdu? Rokovací poriadok nebude taký prísny. Zmeny sa dotknú aj ministrov

    0
    Ilustračná fotografia: parlament (Autor: TASR)

    „Poslanci budú mať väčší priestor. Budú sa môcť prihlásiť aj písomne, aj ústne a vystúpiť tak dvakrát k jednému bodu ako doteraz, ale s tým, že po novom budú mať časový limit 20 minút pri písomnom prihlásení sa a 10 minút pri ústnom,” uviedol pre TASR Gál. Pôvodný návrh “rokováku” ponechával len jednu možnosť vystúpiť, a to buď po písomnom alebo po ústnom prihlásení sa. Zmena má umožniť poslancom reagovať na témy, ktoré vyplynú z diskusie.

    „Rozprava môže priniesť niečo nové, k čomu chce poslanec ešte vystúpiť a tak je dobre ponechať aj možnosť hlásiť sa do rozpravy ústne,” vysvetlil Gál. Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene poslaneckého klubu, majú mať 30-minútový limit, predkladateľom návrhov a spravodajcom k bodu zostane neobmedzený priestor.

    Novinkou majú byť obmedzenia pre ministrov a podpredsedov NR SR. “Budú mať 20-minútový časový limit,” povedal Gál s tým, že prezident SR, predseda NR SR a predseda vlády SR budú mať neobmedzený časový priestor. V prípade, že ministri budú navrhovať zákon, limity nebudú platiť rovnako ako pri poslaneckých navrhovateľoch. Časové obmedzenie nebude mať minister ani vtedy, keď bude v pléne odvolávaný. Gál si myslí, že tieto zmeny vytvoria v pléne dostatočný priestor na diskusiu.

    Upraviť by sa mali pravidlá aj v otázke “vyrušovania” počas rokovania. Pôvodný návrh hovoril aj o prerušení schôdze, ak neposlušného poslanca vykážu z pléna a on neodíde. “Po novom by to malo fungovať tak, že kto bude narúšať schôdzu, bude upozornený, ak neprestane, tak vykázaný zo sály. Ak neuposlúchne, predsedajúci nebude musieť prerušiť schôdzu, ale na vykázaného poslanca, ktorý príkaz neuposlúchne, bude daný návrh na disciplinárne konanie a tam dostane dvojtisícovú pokutu,” priblížil Gál.

    O zmenách rokovacieho poriadku by mali poslanci rozhodnúť na aktuálnej schôdzi parlamentu. S návrhom prišla koalícia na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS). Opoziční poslanci označili pôvodný jeho návrh za pokus zavrieť ústa opozícii, hovorili o možnom porušovaní práv opozície. To koalícia odmieta, hovorí o skultivovaní parlamentných debát.

    - Reklama -