Tak toto je sila! Českí vojaci vraj učia deti zabíjať utečencov

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Femina svoj komentár zakladá na návšteve vojakov v jednej z českých škôl. Na priložených fotografiách, ktorých autorom má byť školník Martin Voráč zo Základnej školy v Prahe 2, je doložené, že príslušníci Armády ČR učia deti strieľať zo zbraní. Podľa Feminu pritom taký armádny deň nie je ojedinelá záležitosť, vojaci vraj obchádzajú školy po celej Českej republike.

    Ide o propagandu obhajujúcu použitie sily?

    „Tieto desivé obrázky pripomínajú totalitné režimy, v ktorých je deťom od útleho veku vštepovaná vojna a vojenská predstava spoločnosti a života,“ otriasa sa znechutením autor článku, ktorý podľa dostupných informácií žije v Česku dvadsať rokov. Podieľal sa tu na kampani Europe for Peace (Európa za mier, pozn. red.) aj na proteste proti umiestneniu amerického vojenského radaru v Brdoch.

    Femina navyše tvrdí, že armáda učila deti zaobchádzať so zbraňami v tichosti, skoro potajomky, z čoho autor článku usudzuje, že cieľom bolo rodičov udržať v nevedomosti. „Niektoré matky nemohli uveriť svojim očiam, keď uvideli na internete fotky z akcie. So zdesením počúvali svoje deti, ktoré im hovorili, že počas cvičenia sa hovorilo o používaní zbraní na strieľanie utečencov,“ opísal Femina.


    „Učitelia teraz, samozrejme, tvrdia, že vojaci nevyzývali žiakov k násiliu a nenávisti. Ale vzhľadom na spoločenskú atmosféru, rasistické komentáre, ktoré deti počúvajú doma, a pokrútené informácie, ktoré sa na ne hrnú z médií v ich zotrvávajúcom hľadaní nových verejných nepriateľov, si žiaci iste vyložili túto ,kultúrnu a vzdelávaciu' akciu ako stimul k násiliu. Možnože toto je aj skutočný cieľ kampane: veľká propaganda obhajujúca použitie sily a militarizáciu spoločnosti,“ naznačuje Femina.

    Vojaci deťom zbrane ukazovali už začiatkom roka

    Takto vnímaná militarizácia českej spoločnosti by mohla byť podľa Feminu súčasťou širšieho plánu, ktorého náznaky sme už vraj mohli sledovať tento rok v marci počas Jazdy dragúnov americkej armády cez územie Česka a ďalších európskych štátov. „Vojaci počas nej ukazovali deťom zbrane, čo je dnes v akejkoľvek západnej krajine niečo nepredstaviteľné. Takáto demonštrácia sily sa vykonáva, len ak je nejaká krajina okupovaná. V krajinách, kde k nej došlo, by to mohlo u tamojších ľudí vyvolať odpor a poníženie!“ upozorňuje Femina.


    Hoci sa takéto tézy môžu niekomu zdať pritiahnuté za vlasy, autor článku zdôrazňuje, že bez akýchkoľvek pochybností čelíme veľkej propagandistickej akcii, ktorá je založená na strachu z vojny a invázie, proti ktorej musí byť obyvateľstvo pripravené. O tom, že propaganda funguje, svedčí podľa Feminu to, že v Čechách nedochádza k žiadnym veľkým protestom, čo on považuje za trestuhodné.

    Vojaci chodia do škôl, kde majú o prezentáciu armády záujem

    „Prebudia sa teraz už konečne Česi, keď štát berie do svojich rúk vzdelanie ich detí a pretvára ich na nástroje smrti pod patrolou NATO? Budú to jedného dňa naše deti, ktoré budú strieľať na nemocnice, zabíjať civilistov a deti v mene ľudských práv?“ pýta sa Femina s tým, že keď sa pozerá na obrázky detí učiacich sa strieľať, robí sa mu zle.


    Minister Stropnický v reakcii pre Slobodné fórum závery Feminu odmietol. „Je to ďalší príklad smutného stavu mediálneho sveta, ktorý urobí pre sebaprezentáciu naozaj čokoľvek. A že je to nebezpečné, o tom niet pochýb,“ usudzuje šéf českej armády. „Tá informácia je úplne mimo. Naši vojaci chodia do tých škôl, ktoré o prezentáciu armády majú záujem. Dopyt je taký veľký, že ho nestačíme uspokojiť. Bol som na takejto akcii a s nejakou militarizáciou mládeže to absolútne nemá nič spoločné. A veľa ľudí, naopak, volá po tom, aby sme v tomto smere robili viac, alebo aby sa dokonca vrátila do škôl branná výchova,“ objasnil minister obrany.

    Článok vrátane fotiek TU.

    autor: luš

    - Reklama -