Prosím, nejazdite ranným autobusom, nech sa deti dostanú do školy, požiadal utečencov taliansky starosta. Spustil sa rev o apartheide a segregácii

    0
    Autobus. (Autor: repro foto Youtube/Filip Mašata)

    Deti jazdia do školy autobusom o 6.45 alebo o pol siedmej ráno. Rovnakým autobusom však jazdí aj veľká časť zo 40 migrantov, ktorí v obci žijú v hoteli Lux. Rodičia detí sa však sťažovali na to, že ich deti počas cesty do školy zažívajú aroganciu, rámus aj neporiadok.

    Aj z toho dôvodu zasiahol starosta – stretol sa s vedením hotela a autobusovej spoločnosti a požiadal, aby utečenci využívali iný spoj. Proti nemu sa však okamžite postavila nezisková spoločnosť Il Faggio, ktorá má tamojších migrantov na starosti. Podľa nej nie je možné súhlasiť s takým rozdelením. Rozdeľovať v autobuse Talianov a cudzincov, porušuje ľudské práva,“ povedal riaditeľ spoločnosti Danilo Pisano.

    Problémy sa nevyriešia tým, že budeme diskriminovať ľudí,“ uviedla podľa iDnes.cz politička Demokratickej strany Paita, ktorá starostove vyjadrenia dokonca prirovnala k segregácii v USA na začiatku 20. storočia.

    Oliviero sa však bráni slovami, že nevydal žiadne rozhodnutie ani nariadenie. Len vraj navrhol, či by migranti nemohli jazdiť iným autobusom. Je to jednoducho vec zdravého rozumu,“ povedal a odmietol osočovanie z rasizmu. Sme pre integráciu, ale je potrebné, aby sa snažili všetci,“ uzavrel.

    - Reklama -