VIDEO Také vulgárne slovo! Sergej Lavrov sa vyjadril k voľbám v USA, ale radšej sa pozrite sami

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Amanpourová s Lavrovom, pochopiteľne, hovorila o medzinárodných otázkach, a najmä o konflikte v Sýrii, ktorý vážne narušil vzťahy medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Lavrov okrem iného odmietol obvinenie, že by Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb. „Znie to na jednej strane lichotivo, ale je to, samozrejme, smiešne obvinenie,“ uviedol Lavrov k výhradám, ktoré prichádzajú z amerických médií, ale aj od samotných predstaviteľov republikánov a demokratov.

    Ale najvtipnejší moment rozhovoru priniesla otázka korešpondentky CNN týkajúca sa videa Donalda Trumpa, v ktorom sa, mierne povedané, „chváli svojimi úspechmi u žien“. Vtedy päťdesiatdeväťročný Trump v nahrávke z roku 2005 priamo hovorí, že väčšina žien sa od neho nechá bozkávať aj ohmatávať na intímnych partiách, pretože je slávny a bohatý. Politicky korektné médiá aj demokrati jeho výroky tvrdo odsúdili a chrbtom sa k Trumpovi obrátili aj niektorí jeho stranícki kolegovia.

    Republikánsky kandidát tak prišiel o podporu šéfa Snemovne reprezentantov USA Paula Ryana aj senátora Johna McCaina a príliš pochopenia nenašiel ani u svojej manželky Melanie. Nakoniec sa aj napriek svojim zvyklostiam ospravedlnil, ale celá záležitosť už žije svojím vlastným životom. Korešpondentka CNN Amanpourová túto tému vytiahla v priebehu rozhovoru s Lavrovom a nakoniec obaja skončili v záchvate smiechu, čo je v prípade Lavrovovej známej „distingvovanej odmeranosti“ prekvapivé.

    „Rusko si prežilo svoje horúce chvíľky s Pussy Riot, čo hovoríte na podobnú aféru Donalda Trumpa?“ spýtala sa Amanpourová a narážala pritom na feministickú punkovú skupinu Pussy Riot, ktorej členky boli väznené za spáchanie výtržníctva v pravoslávnom chráme. Ich priaznivci však od začiatku tvrdia, že boli potrestané za svoju ostrú a vytrvalú kritiku Putinovho režimu a obvinenie z výtržníctva bolo zo strany súdu len neférovým uhýbavým manévrom.

    Lavrov bol v každom prípade touto otázkou ľahko zaskočený, ale zareagoval s pokojnou tvárou a nakoniec aj veľmi vtipne. „Angličtina nie je môj materinský jazyk a nie som si istý, či tomu výrazu správne rozumiem. V každom prípade môžem povedať, že na oboch stranách vašej kampane sa pohybuje dosť ,pussies‘, takže by som túto záležitosť radšej nekomentoval,“ uviedol Lavrov a po niekoľkých sekundách ticha reagovala Amanpourová smiechom a poznámkou, že niečo také nečakala.

    Nato sa nahlas rozosmial aj samotný Lavrov, ktorý inak angličtinu slušne ovláda a nepochybne dobre vedel, čo môže znamenať výraz „pussy“ v angličtine. Napríklad český prezident Miloš Zeman si ho pred dvoma rokmi v rozhlasovom rozhovore preložil ako „kun*a“ a stal sa za to terčom kritiky zo strany politikov, médií aj verejnosti. Slovom „pussy“ sa však v angličtine skutočne v prenesenom význame vulgárne označujú dámske pohlavné orgány.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -