Michala Kováča si uctili aj veľvyslanci v Spojených štátoch

    0
    Truhla s telesnými pozostatkami exprezidenta SR Michala Kováča. (Autor: TASR)

    Ako prvý prišiel podpísať kondolenčnú knihu veľvyslanec Rakúska Wolfgang A. Waldner. Rakúsko je nielen našou susednou krajinou, ale susedmi sú aj slovenské a rakúske veľvyslanectvá v hlavnom meste Spojených štátov.

    “Vždy budeme naňho spomínať ako na obhajcu demokracie a európskych hodnôt a tiež dobrého priateľa a suseda Rakúska,” napísal okrem iného rakúsky veľvyslanec.

    Zásluhy Michala Kováča ocenil aj Petr Gandalovič, veľvyslanec Českej republiky v Spojených štátoch. “Prezident Kováč sa stal jedným z otcov – zakladateľov, ktorí prispeli, aby sa Slovensko stalo úspešnou, prosperujúcou krajinou s pevným ukotvením v transatlantickom hodnotovom priestore. Za tento odkaz sú prezidentovi Kováčovi určite vďační nielen jeho spoluobčania, ale vďační sme aj my Česi,” uviedol veľvyslanec.

    Kľúčovú úlohu Michala Kováča v boji za nezávislosť a demokraciu v turbulentných a historicky významných časoch pripomenula aj veľvyslankyňa Maďarska Réka Szemerkényiová. Kováč bol podľa nej skutočným lídrom v celom stredoeurópskom regióne. “Jeho vodcovstvo, hodnoty a práca zostanú žiarivým príkladom lásky a podpory pre krajinu. Prácu a úlohu prezidenta Kováča pocítia a budú si ceniť aj ďalšie generácie Stredoeurópanov,” napísala veľvyslankyňa.

    Litovský diplomat Mindaugas Žičkus uviedol, že Michal Kováč bol kľúčovou osobnosťou pri vzniku a konsolidácii demokratického, slobodného a prosperujúceho Slovenska. Litva a Slovensko majú podľa neho veľa spoločného, pokiaľ ide o boj proti komunizmu a snahu stať sa členom európskej a transatlantickej rodiny. “Bez lídrov ako prezident Kováč by to bolo oveľa pomalšie a oveľa ťažšie,” napísal Žičkus.

    Úlohu prezidenta Kováča pri budovaní demokracie ocenili aj zástupcovia Čiernej Hory, Srbska, Talianska a Turecka. “Bol to vizionársky líder, ktorý dokázal priviesť Slovensko na cestu rozvoja a prosperity. Bol veľkým priateľom Srbska a naša krajina bude za ním veľmi smútiť,” napísal do kondolenčnej knihy srbský veľvyslanec Djerdj Matkovič. Vyjadriť úprimnú sústrasť prišli nielen zástupcovia európskych krajín, ale aj Namíbie, Bahrajnu, Gruzínska, Kazachstanu, Vietnamu, Bangladéša a Mongolska.

    - Reklama -