Pápež František v tom má jasno. Kritizoval pokusy zabrániť príchodu migrantov. Privítať ich je vraj kresťanskou povinnosťou

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    “V prvom rade deti najviac znášajú ťarchu emigrácie, takmer vždy zapríčinenú násilím, chudobou, podmienkami životného prostredia, ako aj negatívne stránky globalizácie,” napísal František.

    Pápež zopakoval, že privítať migrantov je kresťanskou povinnosťou, a odcitoval pasáž z Knihy Exodus z Biblie: “Cudzinca nebudeš napádať a utláčať, veď sami ste boli cudzincami v egyptskej krajine.”

    František kritizoval pokusy “zabrániť vstupu migrantov, čo následne živí ilegálne siete” na pašovanie ľudí a obchodovanie s nimi – “namiesto toho, aby prednosť dostalo začlenenie detských migrantov do spoločnosti či programy pre bezpečné a asistované vrátenie do vlasti”.

    V posolstve pápež napísal, že vlády by mali nájsť rovnováhu medzi svojím právom na kontrolu prúdov migrantov a “povinnosťou vyriešiť a zlepšiť situáciu detských migrantov”, aby boli uchránení pred zneužívaním, vykorisťovaním a “neľudským ponižovaním toho najhoršieho stupňa”.

    Podľa medzinárodnej charitatívnej organizácie Save the Children tvoria neplnoletí približne 20 percent z 304.000 migrantov, ktorí pricestovali do Talianska a Grécka od začiatku tohto roka. V Taliansku zaznamenali medzi novými prichádzajúcimi obrovský príliv detí bez sprievodu.

    - Reklama -