Príšerná katastrofa. Čech žijúci v Nemecku sa chytá za hlavu

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)

    Frýbort tvrdí, že rizikom pre nemeckú spoločnosť sú najmä mladí Turci, ktorí sa na rozdiel od svojich rodičov necítia v krajine dobre. Nastúpila druhá generácia, ktorá sa už začína cítiť odstrčená. Oteckom stačilo, čo si zarobia, ale tá druhá generácia už vidí, že zostáva na okraji spoločnosti, pretože nie je ochotná sa prispôsobiť,“ vysvetlil publicista v rozhovore pre Český rozhlas.

    Esejista zdôrazňuje, že Turci nie sú žiadni fanatici alebo blázni – napriek tomu vraj ale trvajú na islame so všetkým, čo k tomu patrí, čo on považuje za prinajmenšom problematické. Korán hlása, že moslim nie je zodpovedný za svoje činy, ale čokoľvek robí, je z vôle božej. To znamená, že ľudia s touto filozofiou sa nesnažia o prispôsobenie väčšinovej spoločnosti, nesnažia sa o získanie nejakej vyššej kvalifikácie, aj keď sú, samozrejme, výnimky. Nesnažia sa príliš ani o zvládnutie jazyka, pretože prečo by to robili, keď to za nich rovnako vybaví boh,“ poukázal Frýbort na riziká islamu.

    Aby doložil svoje tézy, uviedol príklad z praxe. V autoškole v Hannoveri bol turecký mladík. A bol na pokraji havárie. Inštruktor si trhal vlasy a on hovoril: ,Prečo ty hnevať? Alah nechce nikdy krach.'

    Frýbort upozorňuje, že s takouto filozofiou sa ťažko integruje. A má to svoje dôsledky, ako je život na okraji a skôr v spodných vrstvách, čo ale zase pociťujú ako krivdu. A keďže to pociťujú ako krivdu, tak sa radikalizujú. Druhá generácia ešte funguje, pretože tí oteckovia mali nejaký vplyv, ale generácia vnukov, to už je celkom zlé,“ podčiarkol publicista.

    Európa mieri k príšernej katastrofe

    V ďalšej časti rozhovoru sa Frýbort vymedzil proti sebabičovaniu západnej Európy, ktoré vraj začalo byť módne. Publicista dúfa, že toto vedomie ušľachtilosti nás azda dovedie k akejsi katarzii, pretože to, k čomu prinajmenšom v Európe vývoj speje, podľa neho vyzerá na príšernú katastrofu.

    Katarzii bude ale podľa jeho názoru predchádzať obrovský svetový kolaps, ktorý nemožno odvrátiť. Nigéria má 200 miliónov obyvateľov, Egypt 90 miliónov obyvateľov. Krajiny, ktoré ešte na konci koloniálnej epochy mali dva alebo tri milióny obyvateľstva, dnes majú 30 miliónov, tak to už sa nedá zabrzdiť. Čiže mali by sme si, je to sebecké, dávať pozor na to, aby sme prežili aspoň my, pretože tam je to stratené,“ myslí si Frýbort.

    Tento boj o život v Európe sa už vraj s ohľadom na utečenecké masy začal. Teraz ide o to, či si západná spoločnosť dokáže svoju pozíciu uhájiť aj v prípade, že sa ocitne v menšine. To považujem za celkom možné, že o 10 rokov bude v európskych krajinách dvojaká spoločnosť. Vy ste trochu za vetrom, ale to nemusí trvať večne. Ale v Nemecku, vo Švédsku, vo Francúzsku, v Taliansku bude dvojaká spoločnosť, a je dosť možné, že ten cudzí prvok početne prevládne,“ tuší Frýbort.

    Otázkou tak vraj zostáva, či bude mať západná spoločnosť dosť energie na to, aby aj v tomto prípade bola určujúcim prvkom. Rád by som veril, že áno,“ konštatoval publicista.

    Autor: luš

    - Reklama -