Politici spomínajú na exprezidenta Kováča. Takto ho vidia Radičová, Dzurinda, Čarnogurský a ďalší

    0
    Truhla s telesnými pozostatkami exprezidenta SR Michala Kováča. (Autor: TASR)

    Na Bratislavskom hrade, kde rodina prijímala kondolencie si na exprezidenta zaspomínal poslanec z OĽANO-NOVA Ján Budaj. „Patriotizmus, viera a demokratizmus vytvárali politický príbeh prvého slovenského prezidenta Michala Kováča,“ uviedol. Podľa jeho slov bol Kováč politik, ktorý sa nikdy nespreneveril hodnotovému základu, ku ktorému sa hlásil. “Od príbehu Kováča sa nedá odstrihnúť únos jeho syna. Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu,” myslí si. Podľa Budaja  Kováč vydieraniu nikdy neustúpil. Doteraz ho mrzí, že sa Mečiarove amnestie nepodarilo zrušiť.

    Ako tvrdí predseda SaS Richard Sulík  s expredientom Kováčom sa osobne až tak dobre nepoznali. Napriek tomu sa párkrát stretli a rozprávali. „Prvého prezidenta SR Michala Kováča si pamätám ako jediného, ktorý v tom čase ako-tak bránil tomu, aby Slovensko neskončilo ako Bielorusko,“ vyjadril sa Sulík dnes na Bratislavskom hrade.  Sulík tiež uviedol, že podporí návrh poslanca Jána Budaja z OĽANO-NOVA, zrušiť Mečiarove amnestie.

    S Kováčom sa na Bratislavský hrad prišiel rozlúčiť aj bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič.  „Pozitívne je, že s exprezidentom Michalom Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť,“ uviedol. Tiež dodal, že vždy sa vedeli dohodnúť a pochopiť jeden druhého. Gašparovič je toho názoru, že uvažovať o zrušení amnestií z roku 1998 zmysel nemá. “Ale keď ich zrušenie predkladajú, musia o tom rozhodnúť poslanci. Myslím si však, že na Ústavnom súde SR by to neprešlo,” dodal.

    V dobrom na Michala Kováča spomína aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. „Prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč v rozhodujúcej chvíli ukázal, že je, nielen ochotný a schopný dôstojne vykonávať svoj úrad, ale že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť. Významne sa pričinil o to, že Slovensko je dnes rovnocenným európskym štátom.“ Ako sa vyjadril sám Dzurinda, na Kováča bude spomínať veľmi rád. Ako podotkol, významnú časť politickej cesty absolvovali spolu. Dzurinda si myslí, že zaoberanie sa zrušením mečiarových amnestií  má zmysel aj po dvoch ďesaťročiach. Ako tvrdí, je to v našej DNA, a dobré by bolo, keby to bola zdravá DNA. Podľa jeho slov zdravou môže byť len vtedy, ak sa vyrovnáme s vecami z minulosti: „To, čo sa dialo okolo únosu prezidentovho syna, to, čo vyvádzala tajná služba, to našu DNA kazí. Má to zmysel a bude to mať zmysel dovtedy, kým sa s tým seriózne nevyrovnáme,” dodal.

    Bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský si na Kováča spomína tiež.  „Bojovali sme na rovnakej strane barikády o demokratickú budúcnosť Slovenska.“ Tak ako aj mnoho iných politikov aj on sa vyjadruje k téme Mečiarových amnestií. Podľa neho by ich zrušenie bolo právne možné. „Nikto iný, len poslanci majú možnosť uzavrieť tento príbeh. Zrušme túto škvrnu,” vyhlásil.

    Bývalá premiérka Iveta Radičová priznala, že s našim prvým prezidentom mala blízky vzťah. „Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom,“ uviedla. Ako si myslí, je dôležité zaoberať sa zrušením mečiarových amnestií. „Pretože budeme pred sebou tlačiť nevyriešený a ťaživý problém v zmysle, že aj zločiny istého typu je možné premlčať,” povedala expremiérka.

    Bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster uviedol, že na zosnulého bude spomínať navždy ako na priateľa. “Prišiel som sa s ním dôstojne rozlúčiť, tak ako sa patrí,” povedal Schuster. V zrušení mečiarových amnestií vidí zmysel. Je podľa neho škoda, že sa tak doteraz nestalo. “Malo to už byť,” dodal.

    - Reklama -