Čoho sa Američania najviac boja? Politici predbehli teroristov

    0
    Ilustračná fotografia: Americká vlajka (Autor: TASR)

    Na prvý pohľad prekvapivý výsledok, no pri retrospektívnej úvahe to zase až také neočakávané nie je. Spojené štáty sú na očiach celého sveta a preto sú veľakrát „prví na rane“ aj čo sa týka cieľov teroristických skupín.

    Útok teroristov však nie je najväčším strašiakom pre obyvateľov USA. Prvé miesto „získala“ v rebríčku kalifornskej Chapman University úplne iná skupina ľudí.

    Známa súkromná univerzita z kalifornského mesta Orange zostavila rebríček ´najväčších obáv´ už tretí rok po sebe. Respondenti si mohli vybrať z celkovo 65 možností, ktoré boli zaradené do rôznych kategórií.

    Skorumpovaní politici – najväčší strach

    Okrem tradičných kategórií typu budúcnosť, kriminalita, životné prostredie či prírodné katastrofy mali odpovedajúci tiež možnosť vybrať si z „exotickejších“ kategórií. Napríklad strach z duchov, strach z pavúkov, úzkosť počas verejného prejavu, prípadne strach z výšok. 

    Na amerických politikov sa však v rámci najväčšej hrozby „nechytajú“ ani duchovia, ani pavúky, a dokonca ani teroristi. Práve volených zástupcov ľudu, ktorým nie je cudzia korupcia označilo za najsilnejšiu hrozbu najviac amerických občanov. 

    „Tohtoročný prieskum ukazuje, že hlavné hrozby sa zmenili. Minuloročné obavy ľudí mali skôr charakter ekonomického rázu, respektíve charakter obáv z ´veľkého brata´. Tento rok sa obavy obyvateľov posunuli skôr k zdravotným a finančným otázkam,“ zhodnotil rebríček profesor sociológie Christopher Bader, ktorý bol zároveň aj vedúcim celého projektového tímu.

    Počet respondentov presiahol cifru 1500, pričom išlo o osoby najrozličnejších povolaní naprieč celými USA.

    Po skorumpovaných politikoch obsadili druhé miesto teroristi, respektíve hrozba teroristického útoku. Tretie miesto patrí nedostatku peňazí do budúcna, štvrtou najväčšou hrozbou sú opäť teroristi, respektíve strach ľudí, že sa stanú priamou obeťou útoku.

    Piatu priečku obsadila vládna regulácia zbraní a výzbroje, ktorá môže pre Slovákov vyznievať zvláštne. Pre Američanov však ide o ich posvätné právo, ktoré je doslova súčasťou ich histórie.

    „Ľudia sa často boja toho, nad čím nemajú kontrolu, o čom aj vypovedajú výsledky tohtoročného prieskumu,“ uzavrel Bader.

    - Reklama -