Reforma azylového systému? Pokúša sa o ňu Kaliňák spolu s ministrami vnútra EÚ

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Migrácia je jednou z hlavným tém dnešného stretnutia únijných ministrov. Kaliňák vyzdvihol spoluprácu s Rakúskom, v rámci ktorej Slovensko v Gabčíkove ubytovalo 1200 žiadateľov o azyl, čo podľa neho ukazuje, že solidarita môže fungovať aj týmto spôsobom.

    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere od dnešného stretnutia očakáva, že sa dozvie, čo sa skrýva sa výrazom flexibilná solidarita, s ktorým prišla Vyšehradská skupina v septembri na summite v Bratislave. De Maiziere si nemyslí, že pri solidarite si môže každý vysvetľovať jej náplň tak, ako mu to vyhovuje.

    Ministri diskutujú o plnení súčasných opatrení v oblasti migrácie a návratovej politike. Preberajú tiež situáciu v Grécku a Taliansku a migračnú dohodu s Tureckom. Posúdia činnosť novej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá začala fungovať minulý týždeň.

    S migráciou úzko súvisí elektronická databáza ľudí, ktorí vstupujú a opúšťajú EÚ, a návrh Európskej komisie na vytvorenie systému ETIAS venovaného návštevníkom EÚ zo štátov bez vízovej povinnosti.

    Citlivým bodom zasadnutia bude reforma európskeho azylového systému – predstavy členských štátov sa líšia, čo ukázal aj septembrový summit v Bratislave. Téma úzko súvisí s povinnými kvótami na prerozdeľovanie migrantov, ktoré Slovensko a niekoľko ďalších členských štátov nepovažuje za vhodné ani efektívne riešenie.

    Presídľovanie migrantov z Talianska a Grécka do ostatných štátov únie na základe kvót označil v stredu na pôde Európskeho parlamentu slovenský minister vnútra Robert Kaliňák za neúspech. Podľa čerstvej správy Európskeho podporného azylového úradu (EASO) bol z 160.000 azylantov z Grécka a Talianska premiestnených len zlomok – približne 6000 osôb.

    - Reklama -