Svedectvo: S Nemeckom to ide dolu kopcom. Všetko sa otriasa v základoch

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    „Pre Nemecko to dnes nevyzerá dobre. Ich najväčšia banka je na pokraji kolapsu a druhý najväčší bankový ústav prepúšťa zamestnancov,“ načrtáva Muirová s tým, že nemecká ekonomika sa nedávno prepadla v rebríčku konkurencieschopnosti, ktorý zostavuje Svetové ekonomické fórum.

    Neutešený stav Nemecka podľa nej názorne ilustrujú aj problémy, v ktorých sa brodí kancelárka Merkelová. Tú Muirová posmešne označuje ako „Frau Merkel“ a naznačuje, že teraz sa musí vyrovnať s dôsledkami príliš ústretovej migračnej politiky, ktorá sa ukázala byť zlyhaním. Prinajmenšom vraj Merkelová čelí vzostupu populistického nacionalizmu a poklesu popularity medzi Nemcami.

    Britka ďalej poukazuje na odporúčanie vlády, ktoré vydala pre niekoľkými mesiacmi a ktoré vyzýva občanov, aby si robili zásoby potravín, či zvažovanie znovuzavedenia brannej povinnosti, ktorá bola pred piatimi rokmi zrušená.

    Všetky uvedené skutočnosti podľa Muirovej vytvárajú neutešený obrázok, čo ju nakoniec doviedlo k rozhodnutiu, že sa po štrnástich rokoch rozhodla vrátiť z Nemecka, kde žila so svojím venezuelským manželom, späť do svojej domovskej Veľkej Británie.

    Muirová uvádza, že mnohých jej nemeckých kolegov aj príbuzných či kamarátov v jej vlasti toto rozhodnutie prekvapilo. Najmä teraz, keď Veľká Británia opúšťa Európsku úniu. Ona má však na odchod z Nemecka pádne dôvody.

    „Keď som sa v roku 2002 sťahovala, Nemecko bolo silnou, exportne zameranou ekonomikou s výkonnou štátnou správou, dobrým (aj keď drahým) zdravotníctvom a vlakmi, ktoré chodia načas. Po štrnástich rokoch sa však tieto nemecké kvality povážlivo otriasajú v základoch,“ vysvetľuje Muirová.

    Čo sa týka hospodárstva, Britka poukazuje na nedávno zverejnené správy, ktoré ukazujú výrazný pokles vývozu. Pretože sú vraj Nemci veľmi sporiví, nedá sa očakávať, že by túto dieru zaplnila domáca spotreba. Sankcie proti Rusku spolu s celosvetovým poklesom dopytu sa podľa Muirovej navyše negatívne podpisujú na jadre nemeckého hospodárstva „Mittelstande“ (malé a stredne veľké podniky, pozn. red.). Štátna správa medzitým trpí pod náporom starnúcej populácie a prudkého vzostupu počtu prichádzajúcich žiadateľov o azyl.

    „A vlaky? Nemecká škrípajúca infraštruktúra sa považuje za jednu z príčin poklesu konkurencieschopnosti nemeckého hospodárstva. Vlaky najväčšieho nemeckého železničného prepravcu Deutsche Bahn sú večne preplnené a často meškajú. Aký rozdiel oproti britským železniciam,“ zdôraznila Muirová.

    Rozpoltené Nemecko

    Britka si všimla, že samotní Nemci sú v hodnotení stavu svojej krajiny rozpoltení do dvoch táborov. Na jednej strane stoja akademici, ktorí sa tešia relatívne privilegovanej pozícii v nemeckej spoločnosti, a preto nevidia žiadne problémy. Často podporujú postoj „Frau Merkel“ a hovoria o Nemecku ako o vedúcej európskej mocnosti.

    Robotníci majú opačný názor, pretože na nich najviac dopadá malý, ale značný pokles nemeckej ekonomiky. V tejto súvislosti Muirová podotýka, že títo ľudia sa strašne boja, že dôjde k obmedzeniam rôznych verejných služieb. Ich znepokojenie živí podľa Muirovej aj záplava zbabraných predražených verejných projektov – asi najznámejšie je vraj berlínske brandenburské letisko.

    Neistý osud Merkelovej

    Na záver Britka konštatuje, že bude dosť záležať na tom, ako sa Nemecko dokáže prispôsobiť pobrexitovej Európe. „Dokáže si krajina udržať svoj závideniahodný sociálny štát a zároveň integrovať obrovské počty utečencov? A ako sa Nemecko vyrovná s donedávna ešte nemysliteľným posunom napravo v mainstreamovej politike?“ To sú otázky, na ktoré budú musieť Nemci hľadať podľa Muirovej odpoveď.

    „Frau Merkel zatiaľ drží vedenie krajiny vo svojich rukách. Ale jej budúcnosť je dosť neistá, rovnako ako to, kto prípadne zaujme jej miesto,“ upozorňuje Muirová.

    Celý komentár si môžete v angličtine prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -