Vidiecke Francúzsko sa búri voči migrantom. Starosta mestečka zavelil na odpor. Ľavicovým „vítačom“ to vôbec nie je po chuti

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Ľudia z francúzskeho mestečka Pierrefeu sa postavili na odpor voči rozhodnutiu vlády, presťahovať k nim migrantov z utečeneckého tábora pri Calais. Z takzvanej Džungle presťahovali do tohto tichého mestečka niekoľko desiatok Afgancov, ktorí doposiaľ žili v neľudských podmienkach ilegálneho tábora. 
     
    Proti tomuto nápadu francúzskej vlády sa postavili stovky obyvateľov, ale miestna radnica sa im, na počudovanie, nepostavila na odpor. Práve naopak. Starosta z Pierrefeu bol medzi prvými, ktorí sa postavili na čelo protestného pochodu. Nechýbali však ani ľavicoví „vítači“ migrantov, ktorí chcú migrantom pomôcť za každú cenu. 
     
    Priaznivcov migrácie bolo v uliciach francúzskeho mestečka oveľa menej ako odporcov, ale ani to, zdá sa, nepomôže. Migrantov chce vláda napriek nesúhlasu miestnych ubytovať v jednej z nefunkčných častí psychiatrickej liečebne. Zostať majú do chvíle, kým sa nedočkajú rozhodnutia azylových úradov. 
     
    Na oba protesty, odporcov aj priaznivcov migrácie v Pierrefeu, dozerala polícia, ale k žiadnym incidentom nedošlo. Samotný starosta, ktorý sa postavil na čelo antiimigračných aktivistov, je zástupcom pravicového Národného frontu (Front National). Práve táto strana pod vedením Marine Le Penovej je hlavnou silou zameranou proti migrantom vo Francúzsku. 

    Príprava na voľby

    Národný front, ktorého zástupcovia sa na minulotýždňovom proteste v Pierrefeu zúčastnili, bol prítomný aj na demonštrácii vo Forges-les-Bains južne od Paríža. Podľa portálu Breitbart ide o súčasť predvolebnej kampane francúzskych pravičiarov
     
    Ani liberálne Francúzsko nie je totiž po útokoch z vlaňajška a pokračujúcich problémoch v stave, aby bez otázok prijímalo migrantov. Proti je stále viac ľudí a v spoločnosti rastú ultrapravicové tendencie zamerané najmä proti cudzincom z Afriky a Blízkeho východu. 
     
    Utečenecký tábor, ktorý si migranti postavili pri prístavnom meste Calais na severe Francúzska, aby sa mohli dostať ďalej do Veľkej Británie, je preplnený a nedarí sa ho vypratať napriek opakovaným snahám úradov. Vláda sa preto ľudí snaží premiestniť do iných častí krajiny, aby ich rozptýlila po celom území. 
     
    Integrovať sa však nepodarí ani zďaleka všetkých. V Džungli pri Calais totiž napriek snahám zrušiť tento nelegálny tábor stále žije viac ako 9 000 migrantov. Snahy o evakuáciu časti ľudí pokračujú dodnes, ale zatiaľ bez väčších úspechov. Prezident Francois Hollande prisľúbil, že jeho vláda premiestni všetkých ľudí z tohto tábora do 164 iných miest po celom Francúzku – s tým však nesúhlasia ľudia, ktorí v týchto mestách žijú. Obávajú sa nárastu kriminality aj vzniku podobných táborov, akým je Džungľa. Nič také však údajne nehrozí, pretože migrantov bude na jednotlivých miestach menej.

    Za aj proti migrantom 

    Obavy o bezpečnosť uvádzajú ako hlavný dôvod odporu aj obyvatelia Pierrefeu, ktorí tvrdia, že migranti presťahovaní do opustenej časti psychiatrickej liečebne by mohli začať robiť problémy a rušili by ľudí s duševnými poruchami umiestnených vo fungujúcej časti liečebne. 
     
    „Aj keby sme mali pochopenie pre rozpustenie tábora v Calais, naše malé mesto nie je riešením tohto rozpustenia. Sme príliš malé mesto na to, aby sme ubytovali toľko ľudí,“ uviedol starosta Pierrefeu Patrick Martinelli. Do mestečka so 6 000 obyvateľmi má prísť približne 30 až 60 migrantov z Džungle. 
     
    Zástancovia migrantov však tvrdia, že počet ľudí, ktorých majú presťahovať do vyše 150 francúzskych miest, nie je až taký veľký, aby to samosprávy nezvládli. „Hanbím sa za to, že sa odbavujeme na najchudobnejších. Tí, ktorí prichádzajú zo zahraničia a zomierajú na mori, si zaslúžia našu pomoc. Máme tu všetko, sme bohatá krajina a bohaté mestečko,“ tvrdí obhajca migrantov z Pierrefeu.
     
    - Reklama -