Slovensko sa pripravuje na poslednú cestu exprezidenta Kováča. Pochovajú ho s rovnakými poctami ako Havla

    0
    Michal Kováč (Autor: TASR)

    Pôjde o húfnicu (122 mm, vz. 38/74) z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Vyrobili ju po druhej svetovej vojne v Dubnici nad Váhom. Je upravená na protokolárne účely v súčinnosti s Vojenským historickým ústavom. Počas smútočného sprievodu bude zahalená štátnou vlajkou a bude ju ťahať vojenské vozidlo.

    „Prevoz telesných pozostatkov na lafete s patričnými vojenskými poctami zodpovedá historickým tradíciám bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ale aj spôsobu vzdania úcty v iných krajinách,” uviedol Krpelan.

    Lafetu použili aj pred piatimi rokmi na pohrebe prezidenta Václava Havla, rovnako viezla na poslednej ceste prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka a prezidenta Ludvíka Svobodu. Aj telesné pozostatky rakúskeho prezidenta Thomasa Klestila a poľského prezidenta Lecha Kaczynského prevážali na delostreleckej lafete zahalenej štátnou vlajkou, zosumarizovala Kancelária prezidenta SR.

    Delostrelecká húfnica 122 mm vz. 38/74 váži 2790 kilogramov a jej maximálny dostrel bol takmer 12 kilometrov. Do výzbroje Československej armády sa rekonštruovaná húfnica dodávala v rokoch 1975 až 1978. Po roku 1993 prevzala časť húfnic do svojej výzbroje aj Armáda Slovenskej republiky. Z jej výzbroje boli húfnice vz. 38/74 vyradené začiatkom roka 1994.

    - Reklama -