Nahliadli sme do USA: Že to má Hillary Clintonová vo vrecku? Vôbec. Je to vraj úplne inak

    0
    Donald Trump a Hillary Clintonová. (Autor: TASR)

    Druhú televíznu prezidentskú debatu medzi kandidátkou demokratov Hillary Clintonovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom mnohí charakterizujú ako spor na ostrie noža, v ktorom nebola núdza o rany pod pás, urážky a osobné útoky. A to od oboch uchádzačov o kreslo v Bielom dome. Určiť jednoznačného víťaza je však ťažké, v hodnotení debaty sa totiž rozchádzajú nielen prieskumy verejnej mienky, ale aj komentátori.

    V prieskume Drudge Report sa krátko po skončení debaty 92 % respondentov zhodlo, že u nich na plnej čiare vyhral Donald Trump. V utorok Trumpa stále favorizuje necelých 73 % respondentov oproti takmer 28 % pre Clintonovú. Za víťaza debaty, aspoň čo sa týka sociálnej siete Twitter, vyhlásila republikánskeho kandidáta aj Kaitlan Collinsová, editorka konzervatívneho denníka The Daily Caller.

    Naproti tomu napríklad prieskum z dielne CNN ukazuje, že ľudí skôr zaujal výkon Hillary Clintonovej. Päťdesiatsedem percent respondentov označilo kandidátku demokratov Clintonovú za víťazku oproti tridsiatimštyrom percentám opýtaných, ktorí takto titulovali Trumpa. Americká spravodajská stanica však podotýka, že Clintonová si u respondentov pohoršila. V prvej televíznej debate bol vraj jej výkon presvedčivejší. Za víťazku ju označilo 62 % respondentov.

    Za víťazku označilo Clintonovú aj 47 % opýtaných v prieskume YouGov. Trumpovi potom namerali  podporu nižšiu o päť percent.

    V hodnotení debaty sa nezhodujú ani komentátori. Najčastejšie pritom zaznieva, že Trump predčil všetky očakávania, ktoré však po nie práve najpresvedčivejšom výkone v prvej televíznej debate neboli veľmi vysoké. Clintonová naopak podľa mnohých predpoklady nenaplnila.

    „Zlepšil sa, predčil očakávania, rozhodne vyhral niekoľko výmen. Mohla ho v nedeľu večer definitívne knokautovať, ale to sa jej nepodarilo,“ konštatoval Guy Benson, politický editor servera Townhall.

    Náladu Hillary Clintonovej nezdvihol ani komentár agentúry Reuters, podľa ktorej by nakoniec mohla boj o Biely dom prehrať.

    Reuters tvrdí, že ak bude republikánsky kandidát pokračovať v nastolenom štýle a udrží sa Clintonovej v prieskumoch na dohľad, veľa demokratov sa na Clintonovú vykašle a voliť jednoducho nepôjde. Takže hoci ju teraz množstvo prieskumov favorizuje na úkor Trumpa, v konečnom dôsledku môžu republikánski voliči prevýšiť tých demokratických a víťazom volieb sa stane Trump.

    autor: luš

    - Reklama -