Šéf Múzea SNP priamočiaro pre PL: Kotleba pre mňa nie je základný problém

0
Stanislav Mičev (Autor: TASR)

Čítavam o vás ako o kandidátovi v budúcoročných župných voľbách, ale vy ste to ešte otvorene nepotvrdili…

Zatiaľ si idem zistiť mieru zvoliteľnosti. Chcem osloviť hlavne starostov a primátorov, aby som zistil, či mám naozaj kandidovať. Je to zodpovedný krok, nechcem sa do toho pustiť len tak. Chcem spraviť zhodnotenie činnosti súčasného vedenia župy, ale s tým, že ešte to nepovažujem za definitívnu vec. Som už vnútorne presvedčený, ale potrebujem získať reálnu podporu.

Dobre, ale reálnu odozvu vám zrejme nedajú len starostovia, nebol by lepší napríklad marketingový prieskum?

Presne to chcem aj spraviť. Zatiaľ skôr neformálnou cestou, založím si vlastnú stránku, profil na sociálnych sieťach a podobne a budem tak sondovať svoje možnosti. Zároveň budem pri týchto príležitostiach hovoriť o svojom program a cieľoch alebo tom, čo by mohlo lepšie v kraji fungovať.

Idete si teda overovať svoju vlastnú zvoliteľnosť alebo potenciálnu nezvoliteľnosť Mariana Kotlebu?

To by bola zlá formulácia, on nie je pre mňa základný problém. Pre mňa je tou základnou otázkou zistiť, či sú ľudia ochotní akceptovať človeka, ktorý má skúsenosti z verejnej a štátnej správy. Pán Kotleba je 100-percentne poraziteľný, v takom prípade a hocijakým normálnym kandidátom, ak prídu voliť takí ľudia, ktorí rozmýšľajú demokraticky. Ak neprídu, vyhrať môže bez problémov.

V posledných voľbách prišli k urnám, ale Smer postavil nevýrazného kandidáta, pána Maňku…

Pozrite si ale výsledky prvého kola volieb. Pánovi Maňkovi chýbalo len pár sto hlasov, aby bol zvolený v prvom kole. Keby išlo voliť o tisíc ľudí viac, tak by druhé kolo ani nebolo. Ide o to, aby sme aktivizovali tých voličov, ktorí nesúhlasia s tým, čo a ako pán Kotleba robí.

Takže idete do toho? Prieskum-neprieskum…

Môžete o mne napísať, že do toho pôjdem, ale dôležité je zistiť, či mám šancu u voliča.

Chcete kandidovať ako nezávislý kandidát, pričom sa hovorí, že napríklad Smer zvažuje, že vás podporí. Stojíte o takúto podporu?

Budem kandidovať ako nezávislý. Nemôžem ovplyvniť, čo sa vyriekne v straníckych centrálach.

A rokovali ste o tom so Smerom?

S nikým som sa kvôli tomu ešte nestretával. O takúto podporu sa začnem zaujímať v momente, keď získam potrebný počet podpisov a bude už moja kandidatúra reálna. Zatiaľ je to predčasné.

Vrátim sa k tej otázke – stojíte o takúto podporu?

Pre mňa je dôležitá podpora akejkoľvek demokraticky orientovanej politickej strany. Či je to pravica, ľavica, to u mňa nezaváži.

Vyslovili ste sa v tom zmysle, že privítate širokú podporu, ale bezpodmienečnú. Ak si budú strany dávať podmienky, chcete ísť od toho preč. Politika je ale o kompromisoch a o konsenze. Ste na to pripravený?

Súhlasím. V prvom kole volieb sa volia aj poslanci do kraja. Keď budú známi poslanci tohto krajského parlamentu a bude známe rozloženie síl, podľa toho sa dá rokovať a prijímať aj konsenzus. A nie podľa toho, ako si ja teraz zmyslím. Rozhodujúce bude, kto bude najsilnejší klub po voľbách. Myslím, že mám dostatok skúseností, viem sa dohodnúť s každou rozumnou stranou a politikom.

Všeobecne sa očakáva, že Kotleba postúpi do druhého kola. Akými zbraňami ho chcete, ak sa tam dostanete aj vy, poraziť?

Nebudem šíriť nenávisť a budem hovoriť, čo sa dá a ako urobiť lepšie ako on. A to nebude problém, pretože on nerobí skoro nič.

To áno, ale pre svoje publikum je zrozumiteľný, vie hovoriť jasne. Nebude v tomto smere vaša pozícia intelektuála skôr na príťaž?

Nebojte sa, dokážem byť absolútne priamočiary. Aj pri pomenovaní toho, čo robí, a nebojím sa ani povedať, kam politicky patrí. Myslím, že som prvý priamo označil jeho politickú orientáciu a zbytočne bude vyhlasovať, že sa nestotožňuje s fašizmom, keď jeho vyhlásenia sú dokázateľne tohto smerovania.

Pri všetkej úcte, vaše meno aj meno ďalšieho kandidáta na post banskobystrického župana, pána Klusa, sa ťažko môže z pohľadu medializácie alebo všeobecnej znalosti v regióne porovnávať s Marianom Kotlebom. Ako chcete tento hendikep dohnať?

Uvidíte, že sa to veľmi rýchlo zmení. On má teraz jednu obrovskú výhodu, že má dostatok financií, že má okolo seba dosť ľudí, ktorí budú pre neho pracovať. On si ale nemôže dovoliť prehrať, ja áno.

Na čo sa sústredíte vo svojej kampani? Aké sú vaše hlavné ideové body?

Určite sú v súlade s kompetenciami samosprávneho kraja. Sociálne veci, doprava, zdravotníctvo, školstvo, kultúra. Nebudem sľubovať, že vyriešim rómsku otázku, pretože to nie je v právomoci kraja, doteraz sa to nepodarilo vyriešiť nikomu v Európe, ani pánovi Kotlebovi. Budem sa sústrediť na príklady, ako zvýšiť zamestnanosť.

Podporí vás nejaká banskobystrická kultúrna alebo iná mienkotvorná osobnosť, ste s niekým dohodnutý?

Nechcem to dopredu hovoriť, ale veľmi významné banskobystrické osobnosti z kultúrneho či športového prostredia už deklarovali, že ma podporia.

V múzeu pôsobíte vo vedúcej funkcii od roku 2006. Zaujali ste už v úvode tým, že ste oslavám SNP navýšením rozpočtu prinavrátili vážnosť. Čo považujete za svoje úspechy v tejto funkcii?

Dali sme do poriadku národnú kultúrnu pamiatku Kalište, ktorá je navštevovaná turistami, dovtedy tá návštevnosť bola minimálna, do poriadku sme dali Múzeum SNP, ktoré sa stalo inštitúciou s celoeurópskym významom, sme členom Asociácie múzeí 2. svetovej vojny, čo predtým tiež nebolo, podarilo sa nám upraviť záhradu, ktorá bola v zlom stave. Tých výsledkov je veľmi veľa.

Ako perličku môžem uviesť, že sme zvládli dva veľké európske projekty – prerobenie škôlky na vzdelávacie centrum a druhý projekt je digitálne múzeum v hodnote 27,5 milióna, kde, pre porovnanie, kraj v rámci iného projektu podľa pána župana vytvoril 90 pracovných miest pre tých, ktorým dali čakany. My sme v tomto projekte ponúkli prácu pre 36 vysokokvalifikovaných ľudí. Treba si to porovnať z hľadiska, čo môže kraj a čo my ako múzeum.

Aké boli 3 roky s Kotlebom v Banskej Bystrici? Je skutočne takým strašiakom, ako sa hovorilo na začiatku? Spomínali ste, že vedenie župy toho moc nerobí…

Ak niekto vyvesí pri oslave SNP na okná samosprávneho kraja čierne zástavy, tak buď je psychopat, alebo si to nevie zrátať. Rok predtým sme tu mali Stop NATO… Viete, to sú veľmi populistické reči, ale bez toho, aby povedal, čo bude nasledovať. Napríklad po vystúpení z Únie. Nepovie, ako si zabezpečíme ochranu, kto ju zabezpečí. Čo to bude znamenať pre ľudí, hranice a koniec voľného pohybu osôb – to on proste zamlčí. A ja to budem veľmi ostro kritizovať.

Dá sa vyčísliť, o čo Banskobystrický kraj pri Kotlebovi prišiel?

Viem napríklad o tom, že len z EÚ prišlo o 11 miliónov eur menej.

Čo ak opäť vyhrá? Čo by to znamenalo pre Banskú Bystricu?

Teraz napríklad vykrikuje, že ušetril 10 miliónov a že to dá na cesty. To, že školy, sociálne zariadenia, ďalšie zariadenia v pôsobnosti kraja sú v dezolátnom stave, zamlčí. To, že ich jednoducho odmietol opraviť alebo neopravil za peniaze z eurofondov, lebo tie odmietol, nepovie.

- Reklama -