Ak sa na Slovensku zdvihne daň na cigarety, štát musí umožniť dopredaj cigariet s pôvodnou, nižšou daňou. Mesiac ako prechodné obdobie je málo

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    Prechodné obdobie bolo totiž určené len na jeden mesiac. Zákon je pred schválením, a tak nielen výrobcovia a predajcovia bijú na poplach. Iba mesiac, keď by sa mali podľa slovenského ministerstva financií dopredávať cigarety s nižšou daňou, je príliš krátky čas a hrozia tak veľké problémy a finančné straty.

    Výrobcovia ostro kritizujú navrhované mesačné prechodné obdobie a tvrdia, že v takom krátkom čase je prakticky vylúčené vyrobené cigarety stiahnuť z trhu, zničiť ich a nové výrobky na trh uviesť.

    Hrozí prerušenie dodávok a následné straty v štátnom rozpočte. V prípade nevypredania zásob by čistá strata ovplyvnila hospodárenie predajcov i výrobcov cigariet. Navyše musia počítať s tým, že budú niesť tiež nemalé náklady na prípadnú likvidáciu tovaru so starou daňou, ktorý sa nestihne vypredať. Preto je potrebné, aby bol podporený pozmeňovací návrh smerujúci k tomu, aby prechodné obdobie na dopredaj cigariet so starou daňou bolo aspoň tri mesiace.

    Prijatie iba mesačnej lehoty na dopredaj cigariet by navyše zvýhodnilo veľkých hráčov na trhu s cigaretami, pretože menšie firmy nie sú schopné dostatočné rýchlo a pružne reagovať tak ako veľké spoločnosti.

    Podľa práva EÚ navyše neexistuje ustanovenie, ktoré by umožnilo členským štátom obmedziť distribúciu výrobkov, ktoré už boli uvedené na trh. Navrhovaná dĺžka prechodného obdobia je preto v priamom rozpore s touto európskou požiadavkou. Podobný problém riešila Európska komisia už s Portugalskom, Maďarskom a Estónskom a vždy rozhodla proti príliš krátkej lehote prechodného obdobia, počas ktorého by sa mal dopredávať tovar s nižšou daňou. Rozhodnutie sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov.

    - Reklama -