Čakajú nás silnejšie vzťahy s USA? Nový americký veľvyslanec to vidí takto

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    „Počas prvého mesiaca stráveného na Slovensku ma ohromila hĺbka a dynamika americko-slovenských hospodárskych vzťahov. Ešte viac však ich budúci potenciál,“ začína Sterling vo svojom komentári pre HNonline.sk. Ako sám zdôrazňuje, na Slovensku pôsobí takmer 150 amerických spoločností, medzi ktorými nájdeme firmy ako U. S. Steel, AT&T, Microsoft, IBM a Cisco Systems. Vytvorili tak približne päťdesiattisíc pracovných miest a Slovensku v priamych investíciách priniesli vyše šesťsto miliónov dolárov. „Obchodná výmena medzi našimi krajinami v roku 2015 prevýšila 2,2 miliardy dolárov. Stále však existuje priestor na obrovský rast,“ dodáva.

    Podľa Sterlinga sú kľúčom k vytvoreniu konkurencieschopnej ekonomiky inovácie a podnikavosť. Tie pomáhajú aj pri vytváraní dobre platených miest nielen teraz, ale aj v budúcnosti. „V dnešnom svete energetická bezpečnosť znamená aj národnú bezpečnosť. Spojené štáty majú len krok k tomu, aby sa stali jedným z najväčších svetových vývozcov zemného plynu,“ myslí si. Sterling dodáva, že ak Slovensko spolu s USA investujú do projektov skvapalneného zemného plynu, môžu diverzifikovať európske energetické zdroje a posilnia tak európsku bezpečnosť.

    „Zmluva o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve, známa ako TTIP, predstavuje jedinečnú príležitosť odstrániť clá, obmedziť byrokraciu a znížiť náklady transatlantického obchodu pri zachovaní silnej ochrany spotrebiteľov, životného prostredia a pracovných síl,“ informuje Sterling. Podľa jeho slov TTIP ponúka príležitosť, aby sa z našich štandardov stali nové globálne štandardy. Sterling preto tvrdí, že by sme si ju nemali nechať ujsť.

    „Vidím obrovský potenciál, vybudovať medzi našimi krajinami silnejšie a ešte prínosnejšie hospodárske partnerstvo. Ako nový veľvyslanec USA na Slovensku chcem s vami pracovať na naplnení tohto potenciálu,“ uzatvára.

    Autor: luc


     

    - Reklama -