VIDEO Vojna vo francúzskych uliciach. Migranti zapálili bezradných policajtov

    0
    Policajné autá v uliciach Paríža zničené gangom migrantov (Autor: ReproFoto: YouTube/Line Press)
    Parížske predmestie Viry-Chatillon sa v sobotu popoludní premenilo na bojisko. Gang zamaskovaných migrantov na tomto sídlisku napadol policajné autá a pri útoku použil takzvaný Molotovov koktail, teda zapálenú fľašu naplnenú horľavinou. Vo chvíli útoku boli v zaparkovaných autách, ktoré sledovali dianie vo štvrti, policajti. 
     
    V dvoch autách, ktoré zhoreli do tla, sedeli štyria muži zákona. Gang migrantov na nich zaútočil údajne z viacerých strán a policajti nemali šancu sa brániť. Agresorov bolo podľa vyšetrovania údajne viac než desať. „Dvaja policajti utrpeli veľmi ťažké popáleniny a previezli ich okamžite na jednotku intenzívnej starostlivosti a zvyšní dvaja boli tiež hospitalizovaní,“ uviedla parížska polícia v oficiálnom stanovisku, ktoré cituje aj spravodajstvo France24
     
    Napadnutí policajti stihli z horiacich áut privolať posily, ktoré nakoniec spacifikovali agresívnych útočníkov. 
     
    Príčina útoku je pomerne šokujúca. Dôvod, pre ktorý sa gang migrantov rozhodol zaútočiť v Grande Borne vo štvrti Viry-Chatillon na juhu Paríža, je dodržiavanie zákona. Policajti, ktorí sa stali terčom brutálneho útoku agresívneho gangu, totiž dozerali na okolie strážené bezpečnostnými kamerami. Tie sú v tejto časti francúzskej metropoly rozmiestnené práve preto, že v nej raketovou rýchlosťou rastie kriminalita spojená s migrantmi.
     
     
    Brutalita v tejto časti Paríža nie je však ničím neobvyklým. Útoky sa napriek výnimočnému stavu, ktorý platí od vlaňajších teroristických útokov, opakujú od chvíle, keď polícia sprísnila hliadky v oblasti. Grande Borne na parížskom predmestí Viry-Chatillon je obytná časť známa problémami so zákonom.

    „Mokrá“ štvrť

    V tejto časti Paríža sa vo veľkom predávajú drogy a v bezpečí tam už dlhšie nie sú ani policajti. Útoky proti mužom zákona sú tam navyše stále častejšie. Horiace policajné autá tiež nie sú ničím výnimočným. Udržať bezpečnosť v tejto oblasti preto nie je jednoduché ani v stave pohotovosti francúzskej polície. 
     
    V reakcii na zapálenie štvorice policajtov v ich služobných autách prezident Francois Hollande uviedol, že úrady urobia všetko preto, aby našli útočníkov. Grande Borne je už dlhšie na zozname „bezpečnostne citlivých oblastí“. 
     
    Premiér Manuel Valls, ktorý bol v minulosti ministrom vnútra a šéfoval teda aj francúzskej polícii, uviedol, že útok bol „extrémne vážny a mimoriadne zbabelý“. Ďalším krokom v boji proti brutalite gangov migrantov v tejto oblasti bude podľa tamojšieho starostu tvrdý zákrok proti dílerom narkotík. Práve drogové gangy sú zodpovedné za ničenie automatických kamerových systémov, ktoré musia strážiť policajti, a aj tí sa teraz musia báť o život. 

     
    - Reklama -