Prípad znásilnenej vozičkárky otriasa Švédskom. Skupinu agresorov prepustili a ľudia sa búria. Na „rebelujúci“ ostrov vyslali policajné posily

    0
    Nepokoje vo Švédsku (Autor: Facebook, World Riots)
    Podľa niektorých švédskych médií boli páchateľmi migranti, z ktorých jeden sa s obeťou zoznámil v reštaurácii. Podľa denníka Aftonbladet si pri odchode vzali spoločne taxík a žena, ktorá nemala pocit ohrozenia, si cestou potrebovala odskočiť. Taxikár ich preto odviezol na miesto, kde muž údajne býval. V tej chvíli zneužil situáciu. Ženu začal údajne obťažovať na toalete a neskôr prišli jeho kumpáni. 
     
    Obeť skupinového znásilnenia podľa policajnej správy nie je úplne invalidná, ale nedokáže sa pohybovať na väčšie vzdialenosti, a preto používa mimo svojho domova vozíček. Tento fakt muži zneužili a podľa právnika obete ju niekoľko hodín znásilňovali. Žena sa mužom nedokázala brániť. 
     
    Advokát znásilnenej ženy uviedol, že nie je jasné, odkiaľ zvyšní piati násilníci prišli. Isté je len to, že všetkých prepustili z policajnej cely po niekoľkých dňoch už minulú stredu. Podľa prokurátora totiž neexistuje dostatok dôkazov na to, aby ich držal vo väzbe. Vyšetrujú ich vraj na slobode. 
     
    „Bola paralyzovaná a v tej situácii nebola schopná sa brániť nijako inak než tým, že vravela nie,“ tvrdí právnik 33-ročnej čiastočne invalidnej ženy. 

    Hnev miestnych 

    Brutálny čin skupiny mužov vo veku okolo 20 rokov vyvolala reakciu, ktorú nečakali nielen vyšetrovaní, ale ani policajti. Obyvatelia mesta Visby na švédskom ostrove Gotland sa rozhodli vziať spravodlivosť do vlastných rúk a niekoľko ich prišlo priamo pred kanceláriu prokurátora, aby žiadali opätovné vzatie podozrivých do väzby. 
     
    Reakcia úradov na požiadavku však domácich zarazila. „Ak hovoríme vo všeobecnosti, je to veľmi vážne, ak sa ľudia snažia ovplyvniť právny systém,“ uviedol policajný vyšetrovateľ Mats Holst pre noviny Hela Gotland minulý štvrtok. 
     
    Len jediný deň po vyjadreniach policajného vyšetrovateľa na požiadavku miestnych prišla reakcia, ktorú policajti nechceli vidieť. Od chvíle, keď prepustili z vyšetrovacej väzby šiestich podozrivých, sa obrátili hnev Švédov proti centru pre utečencov, na ktoré ľudia zaútočili kameňmi. 
     
    Polícia však pre obavy zo šírenia nenávisti a nepokojov voči migrantom požiadala o pomoc Štokholm. Z metropoly prišli do mesta na ostrove Gotland posily, aby pomohli posilniť bezpečnostné opatrenia v uliciach mesta, kde sa hnev ľudí otočil proti migrantom, pretože páchateľmi nechutného skupinového znásilnenia boli vraj práve oni. 
     
    „Musíme si byť istí, že dokážeme ako gotlandská polícia zvládnuť svoju základnú misiu, a tou je konať v prípade incidentov, aké sa stali v uplynulých dňoch. Nemôžeme jednoducho akceptovať, aby ľudia vzali spravodlivosť do vlastných rúk, tak ako by mnohí chceli,“ uviedol Torbjörn Nilsson, šéf polície na ostrove Gotland. 
     
    - Reklama -