Putin a Erdogan ťahajú za jeden koniec plynovodu. Turecký prúd je čoraz reálnejší

    0
    Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Obaja prezidenti vo svojich prejavoch na Svetovom energetickom kongrese v Istanbule uviedli, že ich krajiny chcú pokračovať v projekte plynovodu, cez ktorý by popod Čierne more prúdil ruský plyn do Turecka a ďalej do krajín Európskej únie.

    “EÚ poskytujeme energiu už 50 rokov. Teraz pracujeme na druhom projekte. S Erdoganom a našimi ďalšími partnermi diskutujeme o Tureckom prúde a chceme ho spustiť,” povedal Putin. “Na projekt Turecký prúd sa pozeráme pozitívne. Naše úsilie pokračuje,” uviedol Erdogan. Šéf Kremľa zároveň vyjadril podporu Erdoganovi ohľadne júlového neúspešného vojenského prevratu v Turecku. Ako konštatoval, je rád, že turecká vláda “si udržala kontrolu”.

    Naposledy sa prezidenti stretli 9. augusta v Petrohrade, kde Erdogan pred novinármi označil Putina za svojho “drahého priateľa”. Išlo o ich prvú schôdzku od vlaňajšieho incidentu, ktorý viedol k zhoršeniu vzťahov medzi krajinami. Ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol 24. novembra na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády proti povstalcom, zostrelila na hraniciach Sýrie turecká stíhačka typu F-16. V júni tohto roka poslal Erdogan Putinovi list, v ktorom sa za incident ospravedlnil. Odvtedy sa vzťahy medzi oboma krajinami začali normalizovať.

    - Reklama -