Severná Kórea zbrojí. Onedlho môže mať toľkoto jadrových hlavíc

    0
    Severekórejský diktátor Kim Čong-un (Autor: SITA)

    Informoval o tom americký výskumný inštitút Rand Corporation vzhľadom na tempo, akým v súčasnosti postupuje Severná Kórea vo svojom jadrovom programe. Podľa nich by mohol mať Pchjongjang k dispozícii dostatok štiepneho materiálu, aby v horizonte nasledujúcich štyroch rokov vyrobil okolo 100 jadrových hlavíc. Inštitút zároveň prízvukoval, že nová vláda v USA sa po novembrových voľbách bude musieť touto východoázijskou krajinou vážne zaoberať a prehodnotiť svoju politiku voči nej. Rastúce bezpečnostné hrozby na Kórejskom polostrove je podľa nich nutné riešiť.

    Vo svojej poslednej správe uvádza Rand Corporation, že Japonsko a Južná Kórea strácajú vieru v ochranný jadrový dáždnik USA. Údajne sú tiež znepokojení neschopnosťou USA obmedziť severokórejský jadrový program a v tej súvislosti volajú po vlastnom jadrovom arzenáli.

    “Počas najbližších štyroch až šiestich rokov Pchjongjang bude vlastniť jadrovú silu dostatočnej veľkosti, rozmanitosti a spoľahlivosti, že bude schopný napadnúť naše regionálne vojenské pozície a ohroziť vojenské plány tým, že bude držať v šachu naše kľúčové základne.“ KĽDR má už teraz jadrový arzenál zahrňujúci aj balistické strely a momentálne testuje aj zbrane dlhého doletu, schopné preletieť aj Tichý oceán, ktoré predstavujú hrozbu aj pre americký kontinent. Súčasné odhady predpokladajú, že medzi rokmi 2020 až 2025 budú tieto zbrane dlhého doletu schopné prevádzky.

    Inštitút zároveň varuje, že takáto situácia by pre USA predstavovala neprijateľnú hrozbu. Na novej vláde preto bude stanoviť možné riešenia v prípade, že severokórejské provokácie budú pokračovať, a postup v prípade, ak sa Južná Kórea rozhodne v tomto svetle pre vývoj vlastných jadrových zbraní. 

    - Reklama -