Od čias Ku Klux Klanu tu nebolo väčších rasistov. Univerzitný profesor sa pustil do černošského hnutia, teraz mu hrozia nepríjemnosti

    0
    Hnutie Black lives matter rozhodne nie je po chuti každému Američanovi (Autor: TASR)

    Poriadne naštval tisícky ľudí. Americký vysokoškolský profesor Douglas Muir má čo vysvetľovať. Dôvodom je jeho komentár na sociálnej sieti Facebook ohľadom černošského hnutia Black Lives Matter (v preklade: „Na čiernych životoch záleží“ – pozn. red.).

    Muir, ktorý je mimoriadnym profesorom Virgínskej univerzity, totiž prirovnal organizáciu k neslávne známemu Ku Klux Klanu.

    „Black Lives Matter je najväčšou rasistickou organizáciou od čias Ku Klux Klanu. Nechutné!“ napísal Muir, ktorý referoval k minulotýždňovej akcii hnutia, ktorá sa konala v meste Charlottesville, kde profesor žije.

    Na spomínanej akcii vystúpila aj spoluzakladateľka hnutia Alicia Garzaová.

    Genéza vzniku hnutia Black Lives Matter. Zdroj: Washington Post

    Ako sa dalo predpokladať, konfrontačný komentár okamžite rozdúchal vášne. Ostro sa do Muira pustil, medzi inými, zástupca starostu Wes Bellamy. 

    „Predstava, že Black Lives Matter môže byť porovnávané s Ku Klux Klanom, je neuveriteľne scestná a ukazuje na nedostatok kultúrnej uvedomelosti, ktorý sa stále týka mnohých univerzitných profesorov naprieč krajinou,“ napísal na svojom účte na Instagrame Bellamy.

    V Charlottesville má navyše Muir aj reštauráciu s názvom Bella´s, pričom vicestarosta ďalej vo svojom statuse vyzýva na bojkot spomínaného reštauračného zariadenia.

    Samotné hnutie Black Lives Matter uvádza ako svoje programové priority napr. ukončenie toho, čo považuje za policajnú brutalitu voči černošskému obyvateľstvu a nadmerné kontrolovanie afroamerických komunít. Na protestoch tohto hnutia sa však viackrát vyzývalo na zabíjanie policajtov, pričom jeho stúpenci často obťažovali a kritizovali tých, ktorí si dovolili povedať, že „na všetkých životoch záleží. Kritici Black Lives Matter taktiež vyčítajú, že sa zameriavajú na relatívne málo významný problém, pričom ignorujú, že v skutočnosti až 90 percent zavraždených černochov majú na svedomí iní černosi.

    - Reklama -