Maďari boli cez víkend v uliciach. Budúcnosť najvplyvnejšieho opozičného denníka je stále otvorená

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Manažment Mediaworksu rokoval s vedením redakcie Népszabadságu už v nedeľu. Dnes vydavateľ pripomenul, že po prerušení vydávania avizoval, že bude rokovať o financovaní denníka, prípadne o jeho znovuvydávaní v prípade, ak sa podarí v nasledujúcich dňoch dosiahnuť dohodu o strategickom a obchodnom pláne, ktorý by bol prijateľný pre obe strany a zabezpečil by dlhodobo hospodárne fungovanie.

    Mediaworks zdôraznil, že ďalšie zachovanie nezávislosti redakcie je zásadným cieľom, pričom sa majiteľ sústredí na finančný aspekt týchto mediálnych produktov. Strany sa v nedeľu dohodli, že dnes pokračujú v rokovaniach.

    Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil prerušenie vydávania pripravovanou zmenou koncepcie. Podľa Mediaworksu v uplynulých desiatich rokoch klesla predajnosť Népszabadságu o 74 percent a od roku 2007 sa nahromadila strata vo výške piatich miliárd forintov (16,5 milióna eur).

    Pracovníci redakcie, ktorí sa už v sobotu ráno nedostali k svojej firemnej e-mailovej komunikácii, zorganizovali ešte ten istý deň večer protestné zhromaždenie na Kossuthovom námestí pri parlamente. Zúčastnilo sa ho vyše 1000 sympatizantov, ktorý skandovali “Orbán, zmizni!”

    Opozičné strany, medzi nimi aj ultrapravicový Jobbik, kroky vydavateľa odsúdili. Označili ho za ďalšie potláčanie slobody médií zo strany vlády Viktora Orbána. V uplynulých dvoch týždňoch Népszabadság odhalil kauzu milenky guvernéra Maďarskej národnej banky (MNB) Györgya Matolcsyho či luxusný vrtuľníkový let rodiny ministra riadiaceho kabinet úradu predsedu vlády Antala Rogána na svadbu.

    - Reklama -