Nemci dolapili Sýrčana podozrivého z plánovania bombového útoku

    0
    Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky patrolujú v centre Mníchova. (Autor: TASR)

    Hľadaný Jaber al-Bakr bol zaistený v meste Lipsko vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko. Pátranie po ňom vyhlásili po tom, ako v jeho byte v susednom meste Chemnitz našli ukryté výbušniny. 

    Polícia zatiaľ nepotvrdila správy médií, podľa ktorých podozrivý udržiaval kontakty s teroristickou skupinou Islamský štát (IS). Nevyjadrila sa ani k správe magazínu Focus, podľa ktorej malo byť terčom plánovaného útoku bližšie nešpecifikované nemecké letisko.

    Už v sobotu a v nedeľu boli v Chemnitzi zatknutí štyria Sýrčania, údajní komplici hlavného podozrivého. V jeho byte sa našlo niekoľko stoviek gramov vysoko nestabilných výbušnín, ktoré pyrotechnici zneškodnili riadenou explóziou.

    Hovorca vyšetrovateľov v Sasku v nedeľu potvrdil správy, že al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec. Nemecká spolková prokuratúra zase oznámila, že prevzala vyšetrovanie prípadu ako možného činu islamistického terorizmu.

    Nemecko je v stave vysokej pohotovosti, keďže v júli v priebehu jedného týždňa došlo v krajine k dvom teroristickým útokom. K obom sa prihlásili militanti Islamského štátu a podnikli ich žiadatelia o azyl.

    - Reklama -