Ďalšia novinka z dielne Druckera: Sestry by mohli predpisovať niektoré zdravotnícke pomôcky

    0
    Zdravotné sestry (Autor: SITA)

     “Napríklad pacient po mozgovej príhode dnes musí pravidelne navštevovať urológa, aby mu predpísal inkontinenčné pomôcky. Sestry by mali mať istú možnosť viazanej preskripcie,” poznamenal Drucker.

    Kompetencie niektorých zdravotníckych pracovníkov by podľa neho mali reagovať na výsledky aplikačnej praxe. Preto podľa neho teraz prebieha diskusia o ich posilnení, napríklad na strane sestier či zdravotníckych asistentov. Tieto povolania by to mohlo zatraktívniť, myslí si. “Napríklad zdravotnícki asistenti dnes nemôžu zabezpečiť jednoduché odbery či podávať lieky,” vysvetlil Drucker.

    Sestry na posilnenie svojich právomocí upozorňujú dlhodobo. Poukazujú na ich úpravu na základe vzdelania, praxe a vedeckovýskumných poznatkov. Tie v ambulancii by okrem inkontinenčných pomôcok mohli podľa sesterskej komory napríklad predpisovať i zdravotnícky obväzový materiál, materiál na ošetrovanie rán, ale aj vybrané lieky u tých, ktorí sú stabilizovaní v dlhodobej starostlivosti praktického lekára alebo špecialistu.

    Podľa sesterskej komory by to bola motivácia ostať v systéme, sprehľadnenie odborných činností však má ísť “ruka v ruke” s úpravou miezd. Na tému platov ešte sestry s rezortom podľa Druckera veľmi nediskutovali. Minister však chápe, že každý by chcel byť odmenený lepšie. Mzdy sestier ale podľa neho “medziročne významne rastú”.


     

    - Reklama -