Danko označil summit za úspech, no z prítomnosti Orbána nadšený nebol. Veľmi zle sa mi na to pozeralo, priznáva

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Summit označil za úspešný. “Počuli ste vyjadrenie predsedu estónskeho parlamentu, ktorý vyslovil presvedčenie, že brexit je jedným z posledných neúspechov EÚ,” uviedol Danko.

    Svetoví politici podľa jeho slov označili Bratislavu za tú, ktorá prelomila ľady. V predvečer diskusie lídrov sa usilovali podľa jeho slov predstaviť Slovensko neformálnym spôsobom a na druhý deň dospeli ku konštruktívnej debate, ktorá predchádza tomu, že v apríli sa bude opakovať kongres národných parlamentov, z ktorého však už vzíde deklarácia a vyhlásenia.

    “V apríli bude summit, na ktorý budeme oveľa lepšie pripravení – ľudsky, medzivzťahovo, to všetko predpripravil teraz tento bratislavský summit,” skonštatoval predseda parlamentu. Podľa jeho ďalších slov summit mal zmysel najmä z toho dôvodu, že došlo k utuženiu a väčšej jednote štátov EÚ. “Má to jeden obrovský zmysel, že konečne sa niečo robí, že konečne sa EÚ prebúdza,” skonštatoval Danko.

    Lídri sa počas summitu podľa neho zhodli sa na tom, že naprieč EÚ narastá veľká vlna sebectva, začíname však zabúdať na to, aké dôležité je tvoriť a robiť. “Vždy má zmysel niečo meniť, robiť a tvoriť,” dodal. Za hlavný odkaz summitu označil výzvu, aby sme konečne prevzali do svojich rúk zodpovednosť, postavili sa proti dehonestácii a vysvetľovali mladým, že EÚ nie je samozrejmosťou, ale je potrebné ju budovať.

    Za najväčší problém označil predseda parlamentu to, že sa prestalo na úrovni komunikovať. “Dnes sa stalo módou radšej všetko kritizovať. Chýba dialóg odbornosti na to, ako spoločnosť ďalej posunúť,” uviedol s tým, že na summite lídrov zaznela i výčitka voči EÚ, ktorá by mala oveľa viac vysvetľovať, byť efektívnejšia v riešení problémov a mala by sa taktiež priblížiť k ľuďom. “EÚ musí oveľa konštruktívnejšie konať, musí oveľa viac komunikovať,” upozornil Danko.

    Zároveň povedal, že Slovensko bude mať jeden z prvých rokovacích poriadkov, na základe ktorého europoslanci prídu do pléna Národnej rady SR a budú oveľa viac vysvetľovať európske záležitosti. Maďarského premiéra Viktora Orbána označil na jednej strane za symbol toho, že dokáže veci preháňať, no na druhej uznal, že môže byť vo veľa veciach príkladom. Otvorene však priznal, že sa mu jeho pracovná návšteva v deň summitu nepozdávala. “V každom prípade sa mi na to, že tu bol Viktor Orbán počas summitu veľmi zle pozeralo, to hovorím nahlas,” priznal Danko.


     

    - Reklama -