Kotlebovci pripravili zákon. Toto chcú zmeniť pri kúpe a prenájme áut

    0
    Marián Kotleba po zvolení za župana Banskobystrického kraja (Autor: SITA)

    Strana upozorňuje, že v súčasnej legislatíve je problematika obstarávania osobných automobilov upravená len pre štátne rozpočtové a štátne príspevkové organizácie, pričom výšku limitu výdavkov ustanovuje nariadenie vlády.

    “Otázku prenájmu vozidiel súčasná legislatíva nerieši vôbec,” argumentujú. Návrh ĽSNS preto rozširuje okruh povinných subjektov na celú verejnú správu aj na všetky ňou zriadené organizácie.

    Neúčinné, neefektívne a neúčelné

    Kotlebovci tvrdia, že reagujú na stúpajúcu tendenciu zneužívať verejné zdroje pri nákupe a prenájme osobných motorových vozidiel zo strany predstaviteľov subjektov verejnej správy.

    “Pri nákupe a prenájme áut príslušní funkcionári často uprednostňujú vlastné subjektívne túžby pred objektívnymi potrebami. Výsledkom tejto praxe je neefektívne, neúčelné a nehospodárne využívanie verejných zdrojov vedúce k nadmernému zaťažovaniu verejného rozpočtu,” uviedli predkladatelia s tým, že zavedením prísnejšej regulácie nákupu a prenájmu osobných motorových vozidiel, spolu s exaktným vymedzením limitov, zákonite povedie k nakupovaniu a prenájmu lacnejších, ale funkčne plne postačujúcich vozidiel.

    Podľa návrhu limit v prípade prezidenta je stanovený na 50.000, pri premiérovi a ministroch 33.000 eur. V ďalšej skupine s limitom 25.000 eur sú napríklad generálny prokurátor, šéf SIS, štátni tajomníci, riaditeľ NBÚ, predseda NKÚ či šéf finančnej správy.

    Finančné odstupňovanie

    Do štvrtej skupiny s limitom 20.000 eur poslanci ĽSNS zaradili napr. podpredsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, vedúcich služobných úradov ministerstiev či primátorov krajských a okresných miest.

    Do limitu 15.000 eur by sa mali pri nákupe automobilov zmestiť ostatní primátori miest, starostovia obcí aj  mestských častí, ako aj generálni riaditelia a riaditelia sekcií ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy.

    Pre prednostov obecných úradov, predsedov, generálnych riaditeľov, riaditeľov a iných vedúcich rozpočtových, príspevkových a preddavkových organizácií verejnej správy, členov predstavenstva, konateľov či členov správnej rady ĽSNS stanovuje limit 12.000 eur.

    Poslednou skupinou s limitom 9000 eur sú ostatní zamestnanci subjektov verejnej správy a organizácií zriadených alebo založených subjektom verejnej správy.

    - Reklama -