Je to Maďar. Hlasoval proti kvótam. Nemôže byť lojálny. Z Bruselu zahrmelo

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Informovala o tom tlačová agentúra MTI, ktorá priniesla aj stanovisko kancelárie maďarského eurokomisára. Podľa nej všetky doterajšie vyhlásenia a rozhovory maďarského eurokomisára jednoznačne dokumentovali, že jeho lojalita sa nezmenila, že “doteraz i v budúcnosti bude konať v súlade s prísahou eurokomisára”.

    Pittella sa však domnieva, že hlavnou otázkou zostáva, či eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport dbá na záujmy celej Európskej únie alebo iba maďarského premiéra Viktora Orbána.

    Taliansky europoslanec zdôraznil, že eurokomisári musia zastupovať všeobecné záujmy EÚ, a nie záujmy vlastnej národnej vlády.

    Neverí organizácii, pre ktorú pracuje

    Navracsicsove slová na margo referenda to však výrazne spochybňujú, poznamenal a dodal, že otázka plebiscitu smerovala priamo proti rozhodnutiu o prerozdeľovaní utečencov a proti príslušným návrhom Európskej komisie.

    “Je problematické, ak eurokomisár Navracsics neverí v to, čo navrhla komisia, ktorej je členom, alebo sa naopak domnieva, že vlády členských krajín nemusia rešpektovať rozhodnutia prijaté Európskou úniou ako celkom,” cituje Pittellu maďarská národná agentúra.

    Taliansky predstaviteľ podľa rovnakého zdroja položil následne otázku: Ak to tak Navracsics cíti, prečo pracuje v Európskej komisii?.

    Maďarský europoslanec za opozičnú Demokratickú koalíciu (DK) Csaba Molnár už v uplynulých dňoch avizoval, že sa obráti na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera so žiadosťou o prešetrenie kauzy, pretože podľa jeho názoru maďarský eurokomisár porušil kódex správania členov EK, ale aj základný dokument EÚ.

    Čaká ho vyhadzov?

    Ak sa porušenie predpisov potvrdí, potom by Juncker mal iniciovať na základe článku č. 245 základnej zmluvy únie Navracsicsovo uvoľnenie z funkcie.

    Hovorca EK Alexander Winterstein dnes v reakcii na otázku novinárov nevylúčil, že otázkou sa z Junckerovej iniciatívy môže grémium zaoberať už na najbližšom zasadaní.

    - Reklama -