Ako zo známej katastrofickej knihy… Francúzsko rozdáva občianstva ako na bežiacom páse. Socialisti potrebujú nových voličov a cielene menia krajinu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    S vlaňajším príchodom migrantov, ktorých je množstvo aj vo Francúzsku, raketovo stúpol aj počet vydaných občianstiev pre „nových Francúzov“. Podľa investigatívnej reportáže francúzskeho žurnálu Causeur tlačí vláda na naturalizáciu veľkého množstva nových ľudí práve preto, že sa vo Francúzsku blížia prezidentské voľby. Práve tie by mohli na budúci rok zmeniť promigračne orientované smerovanie francúzskej politiky.

    Tak ako aj v ďalších krajinách Európskej únie, do ktorých prišlo v minulom roku veľké množstvo migrantov, aj vo Francúzsku rastie odpor voči nim a s ním rastú preferencie nacionalistov. V prípade Francúzska prestavuje odpor voči migrácii Národný front (Front national) pod vedením Marine Le Penovej. Aj ona sa bude uchádzať o miesto v Elizejskom paláci a jej šance nie sú vôbec márne.

    Prieskum denníka Le Monde z júna tohto roka pripisuje šéfke francúzskych nacionalistov podporu až 28 % Francúzov. Jej najvážnejší súper, bývalý prezident Nicolas Sarkozy, v tom istom prieskume získal podporu len 21 % opýtaných. Do prieskumu sa pritom zapojilo takmer 20 000 voličov. Súčasný prezident Francois Holande by získal len 14 % hlasov.

    Opustili francúzske hodnoty

    Súčasný stav, v ktorom dostáva francúzske občianstvo stále viac migrantov, je výsledkom práce úradujúceho premiéra Manuela Vallsa. Bol to on, kto roku 2012 ešte ako minister vnútra zrušil kritériá žiadateľov o občianstvo, ku ktorým patrili aj znalosti francúzskej kultúry. Už viac ako štyri roky neplatí ani to, že francúzske občianstvo mohol získať len ten, kto dokázal, že je vo Francúzsku zamestnaný na trvalý pracovný pomer.

    Nič zo spomínaných pravidiel už dnes neplatí a k občianstvu sa dá v krajine galského kohúta dostať údajne oveľa jednoduchšie ako kedykoľvek v minulosti a migranti to vraj patrične využívajú. Premiér Manuel Valls navyše podporil snahy migrantov o získanie občianstva aj vyhlásením, že chce ročne naturalizovať 100 000 cudzincov a ďalších 20 000 ľudí ročne má získať občianstvo tým, že vstúpia do manželského zväzku s francúzskymi občanmi.

    Vlani sa premiérovo predsavzatie naplnilo a úrady udelili občianstvo 113 603 ľuďom. Podľa investigatívnej reportáže žurnálu Causeur tento rok pribudne až o 45 % „nových Francúzov“ viac ako v roku 2015.

    Drvivá väčšina cudzincov, ktorí dostali vlani a tento rok francúzske občianstvo, pritom nepochádza z krajín Európskej únie. Až 78 % ich prišlo z Maroka, Alžírska, Tuniska, Turecka a Senegalu.

    Ako z knihy

    Naturalizovanie cudzincov nie je náhoda. Prezident Francois Hollande vo svojej predvolebnej kampani prisľúbil amnestiu pre približne 400 000 väčšinou moslimských imigrantov, ktorí boli vo Francúzsku ilegálne. Vo voľbách z roku 2012 za neho hlasovalo milión sedemstotisíc moslimov. Hollande pritom zvíťazil nad Nicolasom Sarkozym len o niečo viac ako milión hlasov.

    Stav, na ktorý upozornili francúzski investigatívci, je až príliš podobný situácii, ktorú vo svojej vlaňajšej knihe Submission opisuje francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq. Dielo, ktoré vyšlo aj v češtine pod názvom Podvolenie (Soumission), predstavuje víziu Francúzska, v ktorom prezidentské voľby roku 2022 vyhrá moslim s podporou socialistickej strany, ktorá je momentálne pri moci. Nový francúzsky prezident následne začne krajinu patrične islamizovať. 


    Kniha, ktorá sa stala okamžite po vydaní bestsellerom v Taliansku, Nemecku aj vo Francúzsku, vyšla vo francúzskom origináli v deň, keď teroristi zaútočili na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo.

    - Reklama -