Ľavicová aktivistka sa zastala Angely Merkelovej a dopadla dosť zle

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: bundeskanzlerin.de, tan)

    Sedemdesiatročná Irmela Mensahová-Schrammová je v Nemecku známa ako „antinacistická“ aktivistka, ktorá uplynulých tridsať rokov mení na stenách v nemeckých mestách znenia údajne „neonacistických“ sloganov. Rovnako ako veľa ľavicových aktivistov po celom svete si len málokedy lámala hlavu nad tým, či s jej ľavicovou propagandou súhlasia aj majitelia stien, na ktoré svoje graffiti maľovala.

    Zatiaľ čo v minulých desaťročiach získala vďaka svojmu ľavicovému aktivizmu mnoho ocenení, Najvyšší súd v Berlíne ju tentoraz „ocenil“ úplne iným spôsobom. Mensahovej-Schrammovej udelil pokutu za poškodzovanie cudzieho majetku vo výške 1 800 eur. Tohto činu sa mala dopustiť, keď v Drážďanoch premaľovala nápis „Merkel muss weg“ (Merkelová musí odísť, pozn. red.) na „Merke! Hass weg!“ (Pozor! Preč s nenávisťou!, pozn. red.).

    Absurdný a bláznivý rozsudok súdu

    Ak bude v nasledujúcich dvanástich mesiacoch sedemdesiatročná aktivistka opäť pristihnutá pri spáchaní podobného trestného činu, bude musieť zaplatiť veľkú sumu peňazí. Nie je prekvapujúce, že ľavicovému aktivizmu vždy naklonené nemecké médiá rozsudok súdu nechápu a napádajú ho. Berlínsky denník Tagesspiegel ho opísal ako „bláznivý“. Komentátor rozhlasového vysielania Deutschlandfunk ho zasa považuje za „absurdný“.

    Hovorca Najvyššieho súdu v Berlíne medzitým obvinil z finálneho rozsudku štátneho zástupcu. „Súd by v optimálnom prípade radšej proces vzhľadom na takmer nulové previnenie pozastavil, ale štátny zástupca by s tým nesúhlasil. Sudca tak aspoň rozhodol o čo najmiernejšom treste,“ uviedol hovorca k verdiktu súdu, s ktorým sa okrem aktivistických nemeckých médií nehodlá zmieriť ani samotná Mensahová-Schrammová.

    „Čakám na písomné zdôvodnenie rozsudku a potom sa proti nemu nepochybne odvolám. A, samozrejme, budem bojovať až do konca,“ uviedla odhodlane ľavicová aktivistka, ktorá pracovala celý život ako učiteľka v osobitnej škole. Uplynulých štyridsať rokov navyše aktívne podporovala po boku Amnesty International liberálnu prisťahovaleckú politiku Nemecka. V roku 1981 vstúpila do Strany zelených.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -