Porušil zákaz, zbavili ho hodnosti a úradu generála. Nie vždy sa oplatí protestovať

    0
    Vojaci v Paríži (Autor: TASR)

    Generál Christian Piquemal (75), bývalý parašutista a veliteľ francúzskej cudzineckej légie, dostal pokutu 500 eur v máji tohto roku za účasť v PEGIDA demonštrácii v Calais z vlaňajšieho februára. Informuje portál breitbart.com. Protest prišiel v čase zvýšeného napätia medzi obyvateľmi Calais a migrantmi žijúcimi v neďalekom tábore zvanom Džungľa. Odpor viedol až k zákazu demonštrácií v meste.

    Generál ignoroval zákaz a dav si vyžadoval jeho zatknutie. Súd ho neskôr zbavil trestu. Vyzeralo to ako koniec záležitosti. Napriek tomu dostal v septembri list od armády, že už ho viac nemôžu považovať za svoju súčasť, a teda za veliteľa cudzineckej armády. Zasadnutie Najvyššej rady armády, ktoré bolo v júni, odporučilo ministersvu obrany, aby ho zbavili úradu.

    „Som hlboko šokovaný týmto nespravodlivým a neodôvodneným rozhodnutím, ktoré sa mi zdá byť príliš vysoké a neprimerané,“ povedal generál francúzskemu portálu.

    Hoci všeobecnú hodnosť nemožno odvolať, zakázali mu nosiť uniformu alebo sa preukazovať vojenským preukazom. Tak stratil svoj status generála. Poznamenal, že ak to bude nevyhnutné, dá celý prípad prešetriť na Európsky súd pre ľudské práva.

    Autor: mor

    - Reklama -