„Neprenajímajte byty utečencom!“ Vo Švajčiarsku sa vzbúrili úradníci

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Cez víkend došlo podľa vyjadrenia polície k sabotáži v budove bývalej internátnej školy v Giffers, ktorá sa aktuálne prerába na azylové stredisko. Budovu s kapacitou 250 miest, ktorá by sa mala pre utečencov otvoriť budúci rok, zaplavila voda potom, keď nechal neznámy páchateľ otvorený vodovodný kohútik. Vyšetrovanie je teraz v plnom prúde a federálna vláda už podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Zatiaľ nebola určená výška vzniknutej škody.

    Do Guglerovho azylového centra, ktoré je jedným z troch centier budovaných aktuálne v západnej časti krajiny, by sa mali v budúcom roku sťahovať neúspešní žiadatelia o azyl, ktorí čakajú na deportáciu. Ako uvádza internetový server The Local, proti výstavbe azylového centra sa postavilo 1 400 obyvateľov obce. Zatiaľ čo v Giffers pravdepodobne obyvatelia sa svojím nesúhlasom neuspejú, v obci Seelisberg úradníci na nátlak ľudí od otvorenia azylového centra upustili.

    V stredu totiž úradníci obce ležiacej pri jazere Lucerne rozhodli, že prázdny hotel Löwen sa na ubytovňu pre utečencov prerábať nebude. Týmto krokom pritom úradníkov poverila vláda kantónu Uri tento rok v lete, ale obyvatelia malebnej obce neďaleko lúky Rütli, ktorá je považovaná za symbol švajčiarskej štátnosti, sa už od začiatku postavili k plánom úradov odmietavo. Dlhé týždne prebiehali rokovania za okrúhlym stolom, ale obyvatelia obce s vybudovaním ubytovacích priestorov pre 60 migrantov nesúhlasili.

    Nájomná zmluva s hotelom bola zrušená a zástupca úradov formálne rokovania s obyvateľmi obce ukončil s tým, že bude v nasledujúcich mesiacoch rokovať s ďalšími obcami a dúfa, že sa nakoniec podarí v niektorej z nich zriadiť ubytovanie pre migrantov. V júli tohto roka však vyjadrili obavy z utečencov nielen obyvatelia obce, ale aj samotní úradníci. Tí rozoslali majiteľom nehnuteľností v obci Rekingen list, v ktorom ich varovali pred prenajímaním priestorov utečencom.

    „Títo ľudia sú závislí od finančnej pomoci. Ak za nich bude musieť byť naša obec zodpovedná, hrozí nám finančný krach. Preto žiadame vlastníkov nehnuteľností, aby neuzatvárali nájomné zmluvy so žiadateľmi o azyl skupiny B,“ písalo sa okrem iného v liste, ktorý úradníci rozoslali, keď sa dozvedeli, že sa v ich obci hodlá usadiť päť azylantov z Eritrey práve s povolením na pobyt v skupine B.

    Ako vysvetľuje server The Local, povolenie na pobyt v tejto skupine zaisťuje jeho držiteľom v budúcnosti napríklad sociálne dávky, o ktoré sa však musí postarať obec. Podľa miestneho denníka Aargauer Zeitung v obci, ktorá má 1 000 obyvateľov, bývalo od roku 2009 143 žiadateľov o azyl. Z nich teraz získalo sedem ľudí povolenie na pobyt v krajine a päť uvedených sa rozhodlo zostať v Rekingene. Úspešných žiadateľov o azyl rozdeľuje federálna vláda do jednotlivých kantónov podľa počtu ich obyvateľov.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -